Svijet

Dobio je OTKAZ jer je šefu dao SAVJET: Danas raspolaže bogatstvom od 66 MILIONA DOLARA

Daroviti instruktor letenja Nik Hohani imao je 22 godine kada ga je šef otpustio nakon što mu je rekao da bi mogao da bi avioni mogli da mu budu bolji.

Dobio je OTKAZ jer je šefu dao SAVJET: Danas raspolaže bogatstvom od 66 MILIONA DOLARA
FOTO: SCREENSHOT FACEBOOK

Sa svega 5.000 funti ušteđevine, sakupio je novac za svoj prvi avion tako što je uz popust nudio časove na sajtu Scoopon. Za jedan dan je prodao vaučere u vrijednosti od 180.000 dolara, što je bilo dovoljno da kupi prvi aivon i osnuje svoju prvu školu letenja u Melburnu.

Osam godina kasnije “Soar Aviation” najveća je škola letenja u Australiji, sa 67 aviona, tri kampa za obuku na aerodromima u Melburnu, Sidneju i Bendigu i više od 500 učenika, uključujući i praunuka pionira avijacije Čarlsa Kingsforda Smita.

Hohani, koji danas ima 30 godina, stekao je bogatstvo od 66 miliona dolara i zasluženo se našao na 51. mjestu Liste mladih australijskih bogataša.

Hohani je došao u Australiju iz Indije kao 16-godišnji tinejdžer, maštajući o tome da postane pilot. Učio je da pilotira na Aerodromu Benkstaun u Sidneju prije nego što je naučio da vozi.

Oduvijek sam bio oduševljene Ričardom Brensonom i želio sam da osnujem svoju avio-kompaniju – kaže za Dejli mejl Australija.

Sa 18 godina je već imao dozvolu za pilotiranje, a četiri godine kasnije bio je mlad instruktor, koji ispituje šefa o njegovoj floti, nakon što je čuo da u Evropi postoje manji, jeftiniji i efikasniji avioni.

– Svakog petka uveče išli smo na pivo. Jedne večeri sam odlučio da mu dam nekoliko prijateljskih savjeta kako da vodi biznis – rekao je Hohani.

– Shvatio je to prilično lično: “Ako misliš da umiješ bolje da vodiš školu letenja, onda idi i otvori svoju”, rekao mi je – sjeća se Hohani.

Hohani je bio šokiran i uplašen. Pitao se kako će da preživi. Ipak, ispostavilo se da je otkaz bilo najbolje što je moglo da mu se desi.

Uspjeh škole “Soar Aviation” počeo je kada su učenici, koji su već završili kurs kod njega, počeli da mu se vraćaju.

Godine 2016. kompanija je sklopila partnerstvo sa vodećim provajderom profesionalnog usavršavanja u Australiji (TAFE) tako da je nudila večernje časove i vikend-obuku, u nastojanju da reši problem nedostatka pilota širom svijeta.

Od tada je ostvarila rast od skoro 600 odsto, i bliži se obrtu od 20 miliona dolara.

Hohani priznaje da se teško nosi sa nevjerovatnim uspjehom škole i da se teško snalazi sa administracijom, ali ističe:

– Najvažnija lekcija koju sam naučio u posljednjih osam godina jeste da nikad ne odustajem.

Ne razmišlja previše o tome da je na listi mladih australijskih bogataša i koliko je “težak”.

Ono što ga čini ponosnim jeste činjenica da većina njegovih 65 diplomaca danas rade kao piloti na komercijalnim čarter-letovima ili u avio-kompanijama.

– Kada razgovaram sa ljudima iz moje generacije, vidim da mnogi nemaju strpljenja i svi žele uspjeh za 30 sekudni. Potrebno je od dvije do pet godina teškog rada da biste ostvarili uspjeh koji će trajati na duže staze – kaže mladi biznismen.