Možete da nas pratite
i putem aplikacije za
Besplatno na

DOBRA VIJEST ZA STUDENTE Nova akreditacija univerziteta iz Srpske važi retroaktivno, ne računa se prekid

Društvo
Autor:

Foto Siniša Pašalić/RAS Srbija

Agencija za razvoj visokog obrazovanja i obezbjeđenje kvaliteta BiH donijela je rješenje o upisu dva javna univerziteta iz Republike Srpske u Registar akreditovanih visokoškolskih ustanova u BiH, saopštilo je danas Ministarstvo za naučnotehnološki razvoj, visoko obrazovanje i informaciono društvo Srpske.

Kako ističu, ministar Srđan Rajčević je inicirao sastanak direktora nadležnih agencija iz RS i BiH, sa ekspertima TAIEX misije koja je boravila u posjeti BiH, te predstavnicima delegacije EU, a tokom kojeg je ovo pitanje koje je dugo bilo sporno i riješeno.

– Ministar Srđan Rajčević je tom prilikom predložio plan po kojem bi se izdalo novo rješenje Agencije za akreditaciju visokoškolskih ustanova RS po osnovu prethodno izdatih preporuka resorne agencije sa nivoa BiH. Na osnovu tog rješenja, Agencija BiH bi donijela rješenje o upisu dva javna univerziteta iz RS u Registar akreditovanih ustanova BiH u kojem će se konstatovati i dopunska rješenja resorne republičke Agencije iz marta 2019. godine. Time je formalno-pravno pokriven period od isteka prethodne akreditacije do danas – navode iz Ministarstva.

Ovo rješenje je, kažu, osnova postignutog dogovora, te je direktor Agencije za razvoj visokog obrazovanja i obezbjeđenja kvaliteta BiH Enver Halilović izdao rješenja o upisu, čime je završena institucionalna reakreditacija Univerziteta u Banjaluci i Univerziteta u Istočnom Sarajevu.

Rok važenja akreditacije za obje ustanove je pet godina, navode iz Ministarstva.

Možete da nas pratite i putem aplikacije za Android ili iPhone/iPad.
Možete da nas pratite i na Facebook stranici

IZDVAJAMO