Svijet

DOBROVOLJCI RAZVILI IMUNOLOŠKI ODGOVOR Druga ruska vakcina bezbjedna za različite osjetljive grupe

Vakcina protiv korona virusa koju je razvio sibirski centar „Vektor" bezbjedna je za različite osjetljive grupe i svi dobrovoljci su razvili imunološki odgovor, izjavio je danas generalni direktor centra Rinat Maksjutov.

DOBROVOLJCI RAZVILI IMUNOLOŠKI ODGOVOR Druga ruska vakcina bezbjedna za različite osjetljive grupe
FOTO: WU HONG/EPA

Vakcina je potpuno bezbjedna i za zdrave dobrovoljce i za ljude sa hroničnim oboljenjima, alergijama i starije osobe – rekao je on na 17. godišnjem sastanku debatnog kluba „Valdaj“, prenosi TASS.

Maksjutov je primetio da bi ispitivanja trebalo da imaju vakcinu sa visokom imunogenosti, prenosi TASS.

– Potvrdili smo da je peptidna vakcina pokazala i visok sigurnosni profil i visoku imunogenost u sprovedenim kliničkim ispitivanjima koja su obuhvatila 100 dobrovoljaca, jer su svi dobrovoljci koji su vakcinisani imali imunološki odgovor – istakao je direktor centra.

Pročitajte još

Državni istraživački centar za virusologiju i biotehnologiju „Vektor” dobio je dozvolu od ruskog Ministarstva zdravlja za održavanje kliničkih ispitivanja za svoju vakcinu nazvanu EpiVakKorona koja uključuje dobrovoljce.

Ova faza ispitivanja završena 30. septembra, a vakcina je registrovana sredinom oktobra. Ovo je druga vakcina protiv korona virusa koju su razvili ruski naučnici, prenosi Telegraf.