Politika

Dodik: Lagumdžija nema nikakav legitimitet, VSTS ne postoji po Ustavu

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik rekao je danas da Visoki sudski i tužilački savjet BiH ne postoji po Ustavu BiH, da predsjednik tog savjeta Halil Lagumdžija nema nikakav legitimitet i da se svojim izjavama miješa u zakonodavnu i izvršnu vlast.

Milorad Dodik
FOTO: SRNA

Da se poštuje princip podjele vlasti u BiH koje je Ustav BiH predvidio, on ne bi postojao. Ustav BiH predviđa postojanje srpskog tužilačkog savjeta, znači ne i njega (predsjednika VSTS-a BiH) i on je najmanje pozvan da bilo šta komentariše – rekao je Dodik povodom Lagumdžijine izjave je nedopustiva izjava predsjednika Srpske da će sudovi koji budu primjenjivali odluke Ustavnog suda BiH biti ukinuti i ostati bez budžeta, te da to “narušava princip podjele vlasti”.

Naravno, kaže Dodik, učinićemo sve onako kako smo rekli.

– Zakoni koje je nedavno usvojila Narodna skupština Srpske biće proglašeni čim ja dobijem dopis iz Narodne skupštine i moj pravni tim ocijeni da su sve procedure ispoštovane. Kada se to oglasi, onda ćemo na narednoj sjednici Narodne skupštine donijeti zakone koji idu za tim da kažu – ko to ne bude poštovao biće zaprijećena kazna zatvora – rekao je Dodik.

Predsjednik Srpske istakao da su Lagumdžija i institucija koju predstavlja ilegalni.

Ako se poštuje princip podjele vlasti, kaže Dodik, onda Lagumdžija nema šta da se miješa u zakonodavnu vlast, a pogotovu ne u izvršnu vlast.

– U tom pogledu mislim da je prevršio mjeru u svemu tome smatrajući da je pozvan da govori o čemu god i kako god hoće. Ako neko drugi slučajno progovori, onda je odmah predmet njihove istrage, progona, njihovo tajnog vilajeta i mnogo čega drugog što oni imaju na umu – rekao je Dodik.

Pročitajte još

Predsjednik Srpske je naveo da VSTS ne postoji po Ustavu BiH i da je to nametnuta i izmišljena institucija koja je predmet nasilja visokih predstavnika, a sada i Delegacije EU u BiH i vjerovatno se, kako kaže, Lagumdžija krije iza toga.

– On nema nikakav legitimitet, nema ni ustavni, a pogotovu ne politički i veoma je nekorisno to što on u vezi sa tim pokušava da kaže – rekao je Dodik.

On je ukazao da Republika Srpska ostaje privržena Ustavu BiH i da veoma dobro zna šta piše u njemu.

– Mi ga redovno čitamo i tamo nigdje nismo vidjeli instituciju koju predstavlja Lagumdžija. Republika Srpska je strana potpisnica aneksa Dejtonskog mirovnog sporazuma i ima pravo da poziva na primjenu ustavnih načela kako su ona napisana i nema nikakve obaveze da poštuje one koji nemaju ustavno pozicioniranje i koji su izvan Ustava kao što je Lagdžumdžija – rekao je Dodik.

Urušavanje Dejtona dio koncepta stvaranja unitarne BiH

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik rekao je međunarodni faktor, podržan Amerikom, već 20 godina ruši Dejtonski sporazum, ističići da je to dio koncepta kojim oni žele da izgrade unitarnu BiH.

– Američki ambasador u BiH Majkl Marfi nedavno je tvrdio kako je Ustav tek početak za neku izgradnju, a nas niko za to nije pitao. Mi smo potpisali tekst Ustava i želimo da on bude primjenjen, a taj Amekiranac se miješa u unutrašnje stvari i krši mnoge međunarodne deklaracije – rekao je Dodik Srni.

Dodik kaže da je to moguće u BiH gdje američki ambasador smatra da je voljen od strane jednog dijela, ali da jednako tako mora da razumije da Republika Srpska i značajan broj ljudi razumije i zna šta Amerikanci ovdje rade.

FOTO: M. JAKOVLJEVIC/S. PASALIC-RINGIER
FOTO: M. JAKOVLJEVIC/S. PASALIC-RINGIER

– Dejtonski sporazum je skrnavanjen i srušen. On se ruši već 20 godina od međunarodnog faktora podržanog Amerikom. To je dio koncepta kojim oni žele da izgrade unitarnu BiH. Taj Amerikanac, odnosno njegovo osoblje u Sarajevu će uvijek reći da to nije tako, ali sve što su činili i što je činio međunarodni faktor ide ka tome – rekao je Dodik.

Predsjednik Srpske ukazuje da su sada došli do momenta kada trebaju da regulišu imovinu Srpske.

– Sada obilaze razne ambasade. Bili su u italijanskoj i razgovorili o tome kako tretirati vlasništvo željeznica, puteva i rijeka, kao i ostale stvari. To govori o dubini opsega kojim oni žele da unište Dejtonski sporazum koji je jasno locirao imovinu na nivou eniteta – rekao je Dodik.

Prema njegovim riječima, to rade bez oklijevanja i osvrtanja.

– Oni su doveli Republiku Srpsku u poziciju da nema kome da se žali i da nema koga konsultovati u vezi sa tim. Ostavili su nam samo mogućnost da propadnemo pod njihovim zahtjevima i njihovim “dobrim namjerama” ili da se borimo da po našem poimanju stvari obezbjedimo status onako kako on treba da bude – rekao je Dodik.

Dodik je istakao da je Dejtonski sporazum prekršio Pedi Ešdadun, a prije toga Volfgang Petrič, koji su imali podršku američke administracije.

– Sve je bilo nepravno i blefiranje kako su oni to i nazvali, ali u nastojanju da vremenom osiguraju da to bude normalno provodivo i da nikad niko neće potegnuti pitanje ustavne osnove za bilo šta – rekao je Dodik.

Pročitajte još

Predsjednik Srpske ukazuje da su to složene stvari i da je Dejtonski sporazum značajno urušen.

– I prije posljednjih odluka Narodne skupštine Republike Srpske, oni su nas optuživali da kršimo Dejtonski sporazum. Dakle, mi nismo rekli da ćemo da odbacimo Ustavni sud BiH, nego da nećemo da poštujemo njegove odluke dok su u važećem sastavu – rekao je Dodik.

On je podsjetio da je u Ustavnom sudu BiH više od 20 godina ista struktura, a Ustav BiH je rekao da pet godina nakon potpisivanja Dejtonskog sporazuma ovaj sud može ili treba da se reformiše.

– Svakako je postojala intencija da se to i učini. Međutim, prošlo je 25 godina i oni to ne žele da učine. Žele da ostanu strane sudije i da zajedno sa dva Muslimana koji su apsolutno podanici politike Alije Izetbegovića, nama nametnu rješenja o BiH. Takav sud nećemo poštovati, bez obzira što se pokušavaju sakriti iza odredaba Ustava koje kažu da je to obavezujuće – rekao je Dodik.

Znali su, kaže Dodik, da će jednog dana uloga Ustavnog suda BiH biti vanustavna i mislili su da će samo pozivajući se na te odredbe moći da unište Republiku Srpsku i vlast u Banjaluci.

– Mi smo stavili do znanja da takva ponašanja ne želimo da gledamo, da imao svoj mehanizam i mapu kretanja i to ćemo držati do kraja – rekao je Dodik.

Odgovarajući na pitanje dokle će Srpska i njeni građani biti žrtva takve politike svjetskih moćnika i sarajevskih unitarista, umjesto da nastavi da se razvija i da se gradi bolji život ne samo u Republici Srpskoj, već u BiH, Dodik je rekao da to neće stati dok je BiH, ali da je uloga međunarodnog faktora bitno promijenjena.

– Prije 10 godina i danas to je sasvim različito. Očekivati je da se promijeni ta uloga i da Amerika iživi sve svoje političare koji su napravili karijere na BiH i lažima o tome kako su Srbi zločinci te da oni nestanu sa političke scene. Od onih koji budu dolazili očekujemo da će imati objektivan pristup tome – rekao je Dodik.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu
Prihvati notifikacije