Politika

Dodik u društvu djece na Petrovdan: Paljenje lila simboliše stradanje našeg naroda kroz vijekove (FOTO)

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik rekao je da je večeras sa djecom u mjestu Toplik u Istočnom Novom Sarajevu želio da podijeli radost tradicionalnog običaja paljenja lila i istakao da plamen vatre simbolizuje opstanak naroda na vjekovnim ognjištima.

Dodik prisustvuje paljenju lila na Petrovdan u Istočnom Sarajevu
FOTO: SRNA

Ovo je dio naše tradicije. Paljenju petrovdanskih lila posebno se raduju djeca, a večeras sam proveo predivno veče u njihovom društvu u naselju Toplik – naglasio je Dodik.

On je rekao da je želio da veče uoči Petrovdana provede zajedno sa dječacima i djevojčicama u ovom mjestu u činu tradicionalnog paljenja lila.

Dodik prisustvuje paljenju lila na Petrovdan u Istočnom Sarajevu
FOTO: SRNA

– Paljenje lila simboliše i ukupno stradanje našeg naroda koji je kroz vijekove osjetio šta znači vatra i sagorijevanje, šta znači stradanje – dodao je Dodik.

Ovaj tradicionalni običaj večeras je okupio u Topliku, na djeda Siminom ranču, brojne mališane koji su donijeli lile napravljene od kore drveta, a paljenju lila prisustvovali su i gradonačelnik Istočnog Sarajeva Ljubiša Ćosić i načelnik opštine Istočno Novo Sarajevo Jovan Katić.

Paljenjem lila obilježava se dolazak Petrovdana – praznika posvećenog Svetim apostolima Petru i Pavlu.

Pročitajte još

Kod Srba je običaj da se uoči velikog praznika Petrovdana pale lile, koje se prave od mlade kore divlje trešnje ili breze.

Obično se to radi na mjestima gdje se narod okuplja, na trgovima, raskršćima i u tome učestvuju djeca i omladina.

Paljenje vatre i lila simbolizuje vrijeme kada su hristoborni carevi progonili i mučili hrišćane, vezujući ih za drvene stubove, natapajući ih smolom i paleći ih.

Njihova tijela su tada gorjela kao buktinje, osvjetljavajući trgove kao danas simbolične vatre i lile.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu
Prihvati notifikacije