Politika

DODIK O MOMČILU KRAJIŠNIKU „On nije ispalio ni metak, a Komšić je učestvovao u borbama“

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik detaljno je obrazložio zbog čega smatra da je Predsjedništvo danas minutom ćutanja trebalo da oda poštu preminulom Momčilu Krajišniku.

DODIK O MOMČILU KRAJIŠNIKU „On nije ispalio ni metak, a Komšić je učestvovao u borbama“
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA

Dodika je na konferenciji za novinare u Istočnom Sarajevu dočekalo i neugodno novinarsko pitanje zbog čega se zalaže za čovjeka koji je osuđeni ratni zločinac i da li smatra da je to uvreda za žrtve.

Pročitajte još

-Poštujem sve žrtve, ali i legitimitet pravne osnove ove civilizacije. Krajišnik je izašao iz zatvora kao slobodan građanin. To je civilizacijska vrijednost. Na stranu što ja mislim i znam da Krajišnik nije opalio ni jednog metka, nikoga nije udario ni kamenčićem. Istovremeno, imate člana Predsjedništva BiH Željka Komšića koji je učestvovao u borbama, ima orden zlatnog ljiljana. Dakle, Krajišnik je izašao na slobodu na kojoj je bio sve do smrti. Kada neko na zapadu ode u zatvor, odleži, vrati se i ima sva prava kao slobodan građanin. Samo ovdje u BiH se izlači priča o tome. Mislim da bi bio veliki napredak da je Predsjedništvo prihvatilo da oda poštu Krajišniku koji je bio prvi srpski član tog Predsjedništva – rekao je Dodik.