Politika

Dodik o tužbi protiv njega “Dedovićeva nije podobna za odlučivanje, nemamo povjerenja u Sud BiH”

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je da sudija Suda BiH Jasmina Ćosić Dedović nije podobna za odlučivanje o tužbi koju je Tužilaštvo BiH podiglo protiv njega i vršioca dužnosti direktora "Službenog glasnika" Miloša Lukića, te da je nemoguće imati povjerenje u tu pravosudnu instituciju.

Milorad Dodik
FOTO: MIOMIR JAKOVLJEVIĆ/RINGIER

Dodik je istakao da je da se Dedovićeva odavno svrstala ne jednu stranu, podsjetivši da je bila u timu koji je branio Nasera Orića.

– Čuo sam da je bila i u ekipi koja je oslobodila Orića. Ona je bila i u OHR-u. Kako je moguće da Milorad Dodik bude kriv, a Naser Orić nije? Hoćete povjerenje, nema povjerenja. Kako da vjerujemo u pravosuđe kada mnogi svjedoci protiv Orića danas nisu živi – rekao je Dodik novinarima u Istočnom Sarajevu.

Pročitajte još

On je pojasnio da je njegova ustavna obaveza, kao predsjednika Republike Srpske, bila da potpiše ukaz o proglašenju zakona koji je donijela Narodna skupština Republike Srpske.

– Kako je moguće da živimo u zemlji u kojoj jedan broj pravnika, sudija, tužilaca smatra da stranac, koji nema pravo da nametne zakon, može da tuži? – upitao je Dodik.

On je podsjetio da Ustav BiH kaže da jedinu zakonodavnu nadležnost za donošenje zakona u BiH ima Parlamentarna skupština.

– Gdje su one milijarde što sam pokrao, gdje su one tri milijarde što je govorila Svetlana Cenić, koja je dobila neke benefite kao ministar finansija u Republici Srpskoj? Ona je sjedila u jednoj kancelariji, pet dana prije odlaska te vlade i uzimala od ljudi za male hidroelektrane od 50.000 do 100.000 KM. Neka me tuži, ja ću joj dovesti ljude. Onda je pobjegla u Sarajevo i prodala se njima – pojasnio je Dodik.

On je rekao da je neshvatljivo da neko prihvati čovjeka koji nema legitimet da nametne zakon.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu