Politika

Advokat predsjednika Srpske poručio da Tužilaštvo BiH ne poštuje Ustav "Da je bilo istražnog postupka, ne bi ni došlo do optužnice"

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik i v. d. direktora Službenog glasnika RS Miloš Lukić pozvani su u Sud BiH danas u 13 sati. Trebalo bi da se izjasne - da li su krivi što nisu poštovali odluke Kristijana Šmita.

milorad dodik predsjednik republike srpske
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RINGIER

Advokat predsjednika Republike Srpske Goran Bubić rekao je, da je bilo vladavine prava i pravne države do ove faze postupka nije trebalo ni doći.

– Ovdje se vidi da je predsjednik Srpske stvarni ustavobranilac i ovaj slučaj je takav primjer – jasan je Bubić.

Pročitajte još

Naglasio je da Ustav ne poštuju u Tužilaštvu BiH.

– Njihova uloga je da poštuju Ustav. Ovo je postupak protiv Ustava BiH i same BiH – naglasio je Bubić.

Kaže da u suštini istrage nije ni bilo.

Dodao je da je bilo istražnog postupka, onda ne bi ni došlo do optužnice.

– Volio bih vidjeti sličan primjer da je Tužilaštvo završilo istragu u 30 dana. Jer u istrazi je trebalo istražiti pravnu poziciju Kristijana Šmita. A on nije visoki predstavnik, nije legitiman i nema rezolucije Savjeta bezbjednosti UN – rekao je Bubić.

“Optužnica nije razumljiva”

Kaže da je za fazu istrage i da li postoji krivično djelo.

Naveo je da optužnica nije razumljiva.

– Jedino ko može da donosi zakone na nivou BiH je Parlamentarna skupština BiH. Visoki predstavnik može biti medijator između strana, a ne zakonodavac. A mi i nemamo visokog predstavnika u BiH – rekao je Bubić.

Istakao je da se u ovom slučaju sudi Srpskoj, piše RTRS

– Ovo je u stvarnosti sudar neprava sa pravom. Imamo prije svega udar na NSRS, koje je donijela zaključke. Predsjednik RS sprovodi zaključke Parlamenta RS. Dodik u suštini brani Republiku Srpsku, a ne sebe – kaže Bubić.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu
Prihvati notifikacije