Politika

DODIK PISAO MERKEL I MAKRONU "Odlazak Zvizdića u Berlin je direktno kršenje Ustava BiH"

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik uputio je pismo njemačkoj kancelarki Angeli Merkel i francuskom predsjedniku Emanuelu Makronu, domaćinima susreta u Berlinu 29. aprila, u kojem ističe nezadovoljstvo zbog činjenice da je kao predstavnik BiH pozvan predsjedavajući Savjeta ministara BiH Denis Zvizdić.

DODIK PISAO MERKEL I MAKRONU "Odlazak Zvizdića u Berlin je direktno kršenje Ustava BiH"
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA

Dodik je pohvalio ideju održavanja sastanka u Berlinu i pozdravio pozivanje šefova država i šefova vlada država regiona, ali aludira kako BiH na ovom sastanku treba predstavljati Predsjedništvo BiH, a ne predsjedavajući Savjeta ministara Denis Zvizdić.

Zvizdić nema ovlaštenje Predsjedništva Bosne i Hercegovine da predstavlja zemlju na ovako važnom skupu. Stoga moram izraziti duboko razočarenje činjenicom da je Zvizdić pozvan na ovaj skup u ime BiH. Ovo destabilizuje i unutrašnju situaciju u BiH i predstavlja direktno kršenje Ustava BiH. Zvizdićev mandat na mjestu predsjedavajućeg Savjeta ministara istekao je nakon izbora održanih u oktobru prošle godine i njegovo pozivanje na ovaj skup predstavlja mogućnost još većih špekulacija uz činjenicu da novi Savjet ministara nije izabrano ni šest mjeseci nakon proteklih izbora – piše predsjedavajući Predsjedništva BiH.

Dodik naglašava odredbe Ustava BiH prema kojima je Savjet ministara pomoćno tijelo Predsjedništva i da spoljnu politiku vodi isključivo Predsjedništvo.

– Čak i da zanemarimo ove nemale probleme legitimiteta gospodina Zvizdića, moram da vas upoznam s činjenicom da je Savjet ministara, kojim Zvizdić rukovodi u tehničkom mandatu, tražilo od Predsjedništva BiH da se između BiH i Srbije postave razne žičane zapreke i ograde zbog migranata koji iz Srbije prelaze u BiH. Predsjedništvo je odbilo ovaj prijedlog. To bi, da je prihvaćeno, imalo ogromnu političku štetu, ugrozilo regionalni ekonomski prostor i samu slobodu kretanja kapitala i roba, a bitno devalviralo napore i postignuća Srbije u rješavanju migrantske krize – piše u pismu.

Merkel i Makron organizuju krajem aprila u Berlinu konferenciju na koju su pozvane zemlje zapadnog Balkana, kao i Hrvatska, Slovenija te predstavnici Evropske komisije.

(Avaz)