Možete da nas pratite
i putem aplikacije za
Besplatno na

Dodik: Zagovaram jedinstvo političkih partija iz Srpske u Sarajevu

Politika
Autor:

Foto: Siniša Pašalić/RAS Srbija

Predsjednik Republike Srpske i novoizabrani srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik rekao je u intervjuu za Srnu da je za Republiku Srpsku najvažnije da su opšti izbori prošli u mirnoj i demokratskoj atmosferi i da su građani slobodno rekli šta misle o političkim ponudama, te da se što prije mora pristupiti formiranju novog saziva i Narodne skupštine i Vlade, jer život i potrebe građana ne trpe zastoje.

– Očekujemo zvanično proglašenje rezultata od Centralne izborne komisije BiH da bi, u skladu sa Ustavom i zakonima Republike Srpske, krenuli u formiranje, najprije skupštinskih organa, a potom i Vlade Republike Srpske. Volja građana se mora poštovati i to sam govorio i prije izbora. Mora se što prije pristupiti formiranju novog saziva i Skupštine i Vlade, jer život i potrebe naših građana ne trpe zastoje – istakao je predsjednik Srpske.

On je naglasio da su pred Republikom Srpskom brojni poslovi i izazovi, projekti koji se moraju realizovati, plate i penzije koje se moraju povećavati, uslovi poslovanja unapređivati i zato nema potrebe ali ni opravdanja u odugovlačenju primjene izbornih rezultata.

Na pitanje da prokomentariše dešavanja u SDS-u nakon izbora, Dodik je rekao da ne bi to komentarisao, jer je to pitanje za rukovodstvo i članstvo SDS-a.

– Ali stav Glavnog odbora SDS-a da će pregovarati sa strankama na osnovu svoje političke platforme je najblaže rečeno čudan, jer SDS nije dobio ove izbore da bi postavljao dnevni red u političkom životu Republike Srpske. Pomalo i smiješno izgleda kada neko ko je dramatično izgubio podršku naroda kaže razgovaraćemo na mojoj političkoj platformi. Politika uslovljavanja uopšte nije dobra, a kada to činite iz pozicije nekoga ko je izgubio izbore – djeluje i pomalo smiješno – ocijenio je Dodik, koji je lider SNSD-a.

On je naglasio da SNSD i dalje smatra da je za Republiku Srpsku najbolje da ima dobar tim u Sarajevu, što podrazumijeva jedinstvo njenih predstavnika u parlamentu BiH.

– I SNSD, i SDS i ostale partije mandate za Parlamentarnu skupštinu BiH dobili su u Republici Srpskoj i u tom smislu smatramo da je i odgovornost svih tih ljudi prema Republici Srpskoj neophodna. Vidjeli smo u protekle četiri godine kako izgleda kada Republika Srpska ne govori, kako iz EU vole reći, jednim glasom. Samo zbog tog jednog glasa Republike Srpske od početka zagovaram jedinstvo političkih partija u Sarajevu – kazao je Dodik i dodao.

– Svjestan sam da su u protekle četiri godine pojedinci iz Saveza za promjene radili na štetu Republike Srpske u kojoj su dobili glasove. Kada kažem jedinstvo u Sarajevu, onda u tom jedinstvu ne vidim takve pojedice, ali kao ozbiljan političar ne mogu da vodim dijalog za pojedicima, to mora da se radi sa strankama – istakao je novoizabrani srpski član Predsjedništva BiH.

Uostalom, rekao je Dodik, potres u SDS-u, kome svjedočimo ovih dana, najvećim dijelom je posljedica politika koje je SDS provodio u Sarajevu, a koje očito ne podržava cijela stranka.

– Mislim da naši građani, bez obzira koju političku opciju su podržali na proteklim izborima, od nas očekuju da u zajedničkim institucijama pokažemo jedinstvo u interesu Republike Srpske. Parlament Republike Srpske je dovoljno veliki prostor za sučeljavanje naših politika, na borbu političkih ideja i prijedloga. Institucije u Sarajevu više nikada ne bi smjele biti prostor naših podjela ili svađa. Tamo Republika Srpska ima snagu ako ima jedinstvo – konstatovao je Dodik.

Govoreći o svom budućem radu u Predsjedništva BiH, Dodik je naglasio da tamo ide da bi ponovo aktivirao srpski glas u tom tijelu koji se, kako je rekao, u protekle četiri godine slabo čuo.

On je naglasio da će njegovo ponašanje i rad u Predsjedništvu BiH biti u skladu sa Ustavom i u tom smislu će se truditi da se BiH vrati na pozicije koje joj garantuje Ustav.

– Podsjetiću da Ustav BiH ne poznaje instituciju visokog predstavnika i smatram da je konačno došlo vrijeme da se pozdravimo sa tom institucijom, koja je posljedih godina više odmagala nego pomagala svima u BiH. Paradoksalno je da baš ja, koji ne polažem velike nade u BiH, tražim da joj se omogući i unutrašnji suverenitet na način kako joj je garantovan spoljni. Čemu izbori ako će umjesto legalno izabranih funkcionera BiH voditi neizabrani stranci – rekao je Dodik.

On je ocijenio da je došlo vrijeme da i ostali u BiH pokažu odgovornost i spremnost da samostalno upravljamo procesima i da za to odgovaramo pred narodom koji nas je izabrao.

– Situacija u kojoj smo mi krivi, a stranci zaslužni je nepodnošljiva i neprihvatljiva, posebno ako se uzme u obzir da ti isti stranci plasiraju priču o evropskom putu BiH koja je pod njihovom, a ne našom upravom. Stranci su podrivali ustavni poredak ove teritorije koja se zove BiH i sami dali nesumnjiv doprinos tome da se BiH i u njihovim razgovorima danas kategoriše kao propala zemlja. Zato mi moramo da vratimo vlast narodima u BiH i odbacimo svako strano miješanje u unutrašnje stvari u BiH – poručio je predsjednik Srpske.

Možete da nas pratite i putem aplikacije za Android ili iPhone/iPad.
Možete da nas pratite i na Facebook stranici

IZDVAJAMO