Biznis

DOKTOR PROPAST UPOZORAVA "Bitkoin je zapravo u minusu, nemojte se kladiti na kriptovalute"

Ugledni američki ekonomista i nobelovac Nurijel Rubini, poznat i kao "Doktor Propast" zbog svojih pesimističkih stavova, oštro je kritikovao bitkoin i njegov uticaj na životnu sredinu, u autorskom tekstu objavljenom u Fajnenšel Tajmsu.

DOKTOR PROPAST UPOZORAVA "Bitkoin je zapravo u minusu, nemojte se kladiti na kriptovalute"
FOTO: SASCHA STEINBACH/EPA

Budući da je osnovna vrijednost bitkoina nula i bila bi negativna kada bi se primijenio odgovarajući porez na njegovu proizvodnju koja izaziva masovno zagađenje životne sredine, predviđam da će trenutni balon na kraju pući, a sve će završiti kao još jedna propast, napisao je Rubini.

Nurijel Rubini, profesor ekonomije na Stern biznis školi Univerziteta u Njujorku, već dugo je kritičar kriptovaluta i često je ovu digitalnu imovinu nazivao “shitcoin“. On je više puta tvrdio da bitkoin uopšte ne bi trebalo nazivati valutom, prenosi Biznis Insajder.

Rubini vjeruje da bitkoin “nije obračunska jedinica”, “nije skalabilno sredstvo plaćanja” i “nije stabilno skladište vrijednosti”. Umjesto toga, tvrdi on, to je šema pumpanja i pražnjenja, gdje strah od promašaja navodi investitore da spekulišu o rastućem balonu.

Još gore, Rubini kaže da rudarenje i obrada kriptovaluta štete životnoj sredini. O tome postoje dokazi koji potkrijepljuju njegove tvrdnje.

Prema trenutnim procjenama, na rudarenje bitkoina svake godine troši se ista količina energije kao što ju je potrošila cijela Holandija 2019. godine, pokazuju podaci Univerziteta u Kembridžu i Međunarodne agencije za energiju.

Studija sa Harvarda 2020. godine takođe je otkrila da, iako rudarenje kriptovaluta ne “sagorijeva planetu”, postoji “scenario u kome bi svaki stvoreni iznos kriptovaluta od 1 dolara bio odgovoran za zdravstvenu i klimatsku štetu od 66 centi”.

Rubinijevi stavovi su u suprotnosti sa stavovima rastuće grupe “bitkoin bikova”. Nakon što je Džim Krejmer rekao da vjeruje da je “skoro neodgovorno” da kompanije ne posjeduju bitkoine, Rubini je krenuo u napad.

On je domaćina “Ludog novca” nazvao “totalnim idiotom” i “glavnim navijačem” u tvitu kojim je prozvao bivšeg menadžera hedž fonda zbog neprepoznavanja hipotekarne krize iz 2008. godine i podrške onome što on smatra balonom na tržištu kriptovaluta.

– Rizičan i nestabilan bitkoin ne pripada portfelju ozbiljnih institucionalnih investitora. Mnogi od njegovih podržavalaca su naivci kojima manipuliše vojska insajdera koja radi za svoju dobrobit – rekao je Rubini.

– Ilon Mask i Majkl Sejlor mogu da ulože svoju kuću kladeći se na bitkoin. To ne znači da bi i vi trebalo da uradite isto – dodao je.