Društvo

Domaća privreda u problemima, posao spao na NESTRUČNE RADNIKE

Aktuelni trendovi poslovanja u RS posljedica su niske konkurentnosti domaće privrede, a što je osnovni preduslov osvajanja novih kupaca, kako na domaćem tako i na inostarnom tržištu, naglašavaju u Privrednoj komori RS.

Domaća privreda u problemima, posao spao na NESTRUČNE RADNIKE
Foto: Siniša Pašalić/RAS Srbija

Iz ove komore upozoravaju da se u narednom periodu ovi trendovi moraju promijeniti u pozitivnom pravcu, kako bi se stvorili uslovi za rast obima proizvodnje u industriji, rast svih parametara spoljnotrgovinske razmjene, investicija, zaposlenosti.

To će na kraju rezultirati i rastom bruto BDP-a  sa povaćanim učešćem industrije u BDP-u, kažu u PKRS.

Poslovanje privrednih subjekata u RS tokom 2019. karakterišu otežani uslovi poslovanja i smanjena privredna aktivnost, s obzirom na to da su u našoj privredi već od kraja 2018, pa tokom svih mjeseci i kvartala tekuće godine, zabilježeni negativni trendovi. Prema posljednjim raspoloživim podacima, industrijska proizvodnja u RS, u periodu januar-juli 2019, smanjena je za 13,7 odsto, u odnosu na uporedni period 2018. Zaposlenost u industriji je na istom nivou, a zabilježen je i negativan trend spoljnotrgovinske aktivnosti, gdje je, usljed smanjene tražnje iz inostranstva, došlo do smanjenja ukupnog obima razmjene za oko šest odsto – ističu u PKRS.

Na drugoj strani, kako kažu, evidentan je rast prosječne plate poslije oporezivanja, koja je u periodu januar-juli ove godine iznosila 899 KM i u odnosu na prosječnu neto platu u uporednom periodu 2018. realno je veća za šest odsto.

– Ova činjenica dodatno otežava poslovanje privrede, budući da se usljed smanjene privredne aktivnosti i odliva radne snage, suočavamo sa činjenicom zapošljavanja nekompetentnog i nedovoljno edukovanog kadra, što iziskuje dodatne troškove njihove obuke i upošljavanja ovakvih profila – naglašavaju u PKRS, iz koje su Vladi RS dostavili radni materijal prijedloga za Program ekonomskih reformi 2020-2022. godine.