Magazin

DOMINIRAJU DVORIŠTIMA Trik za uspješnu njegu patuljastih ruža

Proljeće je idealno vrijeme za uređenje dvorišta, balkona i terasa. Veličina prostora ne uslovljava užitak, i one manje moguće je urediti tako da budu samo vaša oaza mira. 

Ruža
FOTO: FREEPIK

Ove godine, patuljaste ruže dominiraće vrtovima, a za njihovu sadnju i njegu nije potrebno mnogo truda. Uz ovih nekoliko savjeta biće bujne i cvjetaće sve do jeseni.

Patuljaste ruže možete posaditi na balkonu, terasi ili u dvorištu, pa čak je možete držati i u stanu. Ono na šta posebno treba obratiti pažnju je pozicija, odnosno da ima dovoljno sunca. Ruže ga obožavaju. Zemlja u kojoj je bilo koja vrsta ruže posađena mora da bude vlažna.

Ruža
FOTO: PIXABAY

Prilikom sadnje na dno saksije stavite malo šljunka ili kamenčića kako bi saksije bila dovoljno drenirana, prenosi Telegraf.

Pročitajte još

Jednom godišnje biljku treba orezati, što će podstaći novi rast. Jesen je najbolje doba za orezivanje. Uvijek ih orezujte oštrim makazama pod uglom od 45 stepeni.

Ruže je najbolje zalivati kišnicom ili odstajalom vodom. Mini ruže vole i vlažan vazduh, pa ih povremeno i poprskajte vodom. Nakon cvjetanja obavezno odstranite uvele cvjetove ili suve grančice.

Za biljku je najbolje da prezimi u hladnijoj i svijetloj prostoriji. U periodu mirovanja ružu treba i povremeno zaliti. Za borbu protiv bolesti na ružama, poput pepelnice i pegavosti koriste se fungicidi, a lisne i štitaste uši rješavamo insekticidima.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu