Društvo

DR UDOVIČIĆ O IMUNIZACIJI “Vakcina je bezbjednija nego vazduh koji dišemo i hrana koju jedemo”

Kao i prošle godine za Vaskrs medicinski radnici su i danas na istom mjestu - u crvenim zonama, a snagu i energiju da i poslije više od godinu dana rade pod punom opremom nalaze u želji da se što prije život vrati u normalu.

DR UDOVIČIĆ O IMUNIZACIJI “Vakcina je bezbjednija nego vazduh koji dišemo i hrana koju jedemo”
FOTO: 24 VESTI/YOUTUBE/SCREENSHOT

Rekao je ovo Tanjugu komandant VMC “Karaburma” dr Ivo Udovičić.

Ivo Udovičić ističe da u crvenoj zoni kalendar ne postoji, a svaki dan je isti, 24 sata primaju se i otpuštaju pacijenti pa vremena za proslavu praznika nema, dok se pandemija ne okonča.

– Veliku energiju i snagu crpimo iz svakog našeg pacijenta koji izađe odavde na svojim nogama, iz njihove sreće i sreće njihovih porodica. Imali smo pacijenta od 99 godina, on je otišao kući, a sinoć smo primili pacijenta od 100 godina i mi se nadamo da će on otići kući, nama je to najveća sreća – kaže dr Udovičić.

Do sada je kroz kovid bolnicu na Karaburmi prošlo više od 2.500 pacijenata, a većina je uspješno završila liječenje i vratila se svojim kućama, naglašava Udovičić.

Pročitajte još

Najavljuje da trenutni podaci dozvoljavaju da iz kovid sistema ovih dana izađe jedan KBC – Zemun ili Zvezdara.

– Brojno stanje u Batajnici takođe je smanjeno za 50 odsto. Kod nas je sada negdje oko 90 pacijenata na liječenju i mi još držimo visok nivo popunjenosti, nekih 80 do 90 odsto kapaciteta – objašnjava Udovičić.

Slike iz Indije koje su i poslije godinu dana iste kao one iz Italije, Vuhana i Španije pokazuju da sa virusom kovid 19 nema šale, da je smrtonosan i nema namjeru da nestane, upozorava dr Udovičić.

– Danas kada se slavi pobjeda života nad smrću, molim ljude da se vakcinišu zbog nas, koji godinu i više radimo u skafanderima, za pacijente, od kojih će nažalost, jedan dio umrijeti. Nema ništa efikasnije od vakcine, vakcina je, odgovorno tvrdim bezbjednija nego vazduh koji dišemo i bezbjednija od hrane koju jedemo – apeluje komandant VMC “Karaburma”.

Udovičić kaže da, iako postoji tendencija smanjenja broja novozaraženih, taj broj će i dalje biti visok dok se dovoljno ljudi ne vakciniše.

Zaključuje da su zbog pandemije veliku žrtvu podnijeli i non kovid pacijenti i da je cilj da se iz ovoga što prije izađe, kako bi se bolnice vratile svojoj namjeni i liječenju tih pacijenata.

Prihvati notifikacije