Kolumne

Drugo poluvrijeme

Sedam dana od lokalnih izbora očigledno nije bilo dovoljno da se strasti slegnu i da partije vide kako su zaista prošle. I dalje svi tvrde da su pobjednici, a oni drugu gubitnici.

Drugo poluvrijeme
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA

Vrijeme je da počne drugo poluvrijeme izbora, a ono treba da nam otkrije konačan rezultat u snazi stranaka i kandidata, ali i ko će da ima većinu u skupštinama opština i gradova.

Prvi je na teren istrčao novi-stari načelnik Teslića i predsjednik Glavnog odbora SDS Milan Miličević. Za razliku od partijskog vrha, koji euforično slavi pobjedu, Miličević je SDS uporedio sa bolesnikom koji, da bi bio izliječen, prvo treba da prizna da je bolestan.

A to znači sljedeće: SDS jeste pobijedio u Tesliću, Istočnoj Ilidži i još nekim sredinama, njihov čovjek jeste pobijedio Miću Mićića u Bijeljini, zajednički opozicioni kandidat Draško Stanivuković jeste pobijedio u Banjaluci, ali je stranka izgubila glasove. U Doboju više ne postoje, u Banjaluci su jedva prešli cenzus i za to neko mora da odgovara. Ali, sudeći prema odnosu snaga u SDS, izgleda da će odgovarati jedino Miličević.

Pročitajte još

Konačnu analizu očekujemo i od SNSD, ali njih zanimaju odgovori na druga pitanje. Kako su kao stranka ostali na istom rezultatu, ili čak imali rast u odnosu na prije četiri godine, a kandidatu su im doživjeli debakl u mjestima u kojima su suvereno vladali? Da li su im kandidati bili loši ili su samo postali žrtve koalicione izdaje? Ili su možda previranja u SNSD, poput Modriče, odradila posao za opoziciju?

U PDP su još u transu zbog pobjede za gradonačelnika Banjaluke, kao i zbog toga što su druga stranka u gradu. Nije da nemaju šta da slave, ali imaju i razlog za brigu, jer je veliko pitanje gdje bi PDP bio bez glasova Stanivukovića i Jelene Trivić. Stranka se svela na lični entuzijazam nekoliko ljudi, u samo jednom gradu. Sve ostalo je prosječno.

Kada je riječ o skupštinskim većinama, tu izbori neće biti okončani ni za godinu. Malo gdje su izgledne stabilne većine i čvrste koalicije, a tamo gdje ih ima, uglavnom su uperene protiv novih načelnika.

Tek sada nastupa vrijeme preletača, papaka i mangupa, a to znači da nas, nakon drugog izbornog poluvremena, vjerovatno očekuje sudijska nadoknada, možda i penali.

Prihvati notifikacije