Društvo

Drvo drumom, minus šumom: Ovo su DIREKTORI GUBITAŠI u JP "Šume Republike Srpske"

Portal Srpskainfo je ranije objavio listu 22 organizacione jedinice Javnog preduzeća "Šume Republike Srpske" koje su u prvoj polovini godine zajedničkim snagama "ostvarile" gubitke od ukupno 5,1 miliona KM.

trupci na kamionu
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RINGIER

Sada donosimo i imena direktora, koji će proljeće 2023. zapamtiti po kišnom vremenu i minusu na računima.

Većina direktora šumskih gazdinstava i drugih organizacionih jedinica u “Šumama RS” su inženjeri šumarstva, ali su istovremeno i favoriti političkih partija na vlasti.

Pravdaju se lošim uslovima poslovanja

Šumsko gazdinstvo „Banjaluka“ je prvo polugodište završilo sa gubitkom od 963.391 KM. Direktor ove šumarije je Mladen Talijan, kadar Socijalističke partije Petra Đokića.

Talijan je za Srpskainfo rekao da su u julu i avgustu smanjili minus za 540.000 KM i da očekuje da će do kraja godine isplivati na “pozitivnu nulu”.

Drugo mjesto na neslavnoj listi zauzima ŠG „Doboj“ sa  888.857 KM gubitaka. Direktor ovog gazdinstva, socijalista Dragan Banjac, ne vjeruje da će do kraja godine ostvariti planirani prihod, zbog loših uslova poslovanja i rukovođenja Javnim preduzećem.

FOTO: SRNA
FOTO: SRNA

Stručnjaci smatraju da gubici u banjalučkoj i dobojskoj šumariji, gdje nema mnogo kvalitetnih šuma, i nisu neko iznenađenje.

Gazdinstva bogata šumom

Međutim, u debelom minusu su i gazdinstva bogata šumom.

Tako je ŠG “Vrbanja” Kotor Varoš prvo polugodište završila sa 802.752 KM gubitaka. V.d. direktora ove šumarije je Nenad Pezerović, odbornik SNSD u ovoj opštini.

ŠG “Drina” Srebrenica je za prvih šest mjeseci 2023. imala gubitak od 682.052 KM. Ovu šumariju vodio je Darko Pašalić, ali je smjenjen i za v.d. direktorku imenovana Bojana Malović.

ŠG “Vučevica” Čajniče, koja je od ranije javnosti poznata po aferama i milionskim gubicima, prvo polugodište je završila sa minusom od 586.871 KM. Direktor ovog gazdinstva je Marko Mićević, predsjednik lokalnog SNSD.

Pročitajte još

ŠG “Botin” Nevesinje, koje je ubilježilo gubitak od 584.452 KM vodi Mirko Budalić, kojeg takođe povezuju sa SNSD.

Ždrale na dvije stolice

Centar za sjemensko-rasadničku proizvodnju Doboj, poznatiji kao Rasadnik, imao je za pola godine minus od 515.489 KM. Direktor ove organizacione jedinice “Šuma RS” je Mihajlo Marković, kadar SNSD.

ŠG „Maglić“ Foča je prvo polugodište završio sa gubitkom od 481.042 KM. Na čelu ovog gazdinstva je do je Spomenko Stojanović iz Demosa.

ŠG „Prijedor“ je na kraju juna bio u minusu od 357.381 KM. Ovu šumariju vodi Saša Bursać, funkcioner SNSD.

ŠG „Zelengora“ Kalinovik je ubilježila minus od 294.886 KM. Rukovodilac ovog gazdinstva je Dragan Ždrale iz Socijalističke partije, koji je 2020. izabran i za predsjednika Skupštine opštine Kalinovik.

ŠG “Klekovača-Potoci” iz Istočnog Drvara, koja po mišljenju stručnjaka ima idealne uslove za milionsku zaradu, ostvarila je minus od 263.325 KM. Ovu šumariju je, po mnogima uspješno, vodio Milan Kecman, ali je smijenjen i sada je v.d. direktora Milan Đukanović. Obojicu dovode u vezu sa Ujedinjenom Srpskom.

Podrška načelnika i pored gubitaka

ŠG “Birač” Vlasenica je prvo polugodište završilo sa minusom od 255.389 KM, pod vodstvom Gorana Đurića, kadra SNSD. Njega podržava kontroverzni načelnik opštine Miroslav Kraljević, a po nekim izvorima čak i Milorad Dodik.

ŠG „Oštrelj-Drinić“ iz Drinića je prvo polugodište završio s gubitkom od 206.946 KM. Ovu šumariju vodi Slađana Banjac.

ŠG „Panos“ Višegrad polugodište je završilo sa minusom od 181.590 KM, pod vođstvom Miroslava Savića iz SNSD.

ŠG „Gradiška“ je do minusa od 173.452 KM doveo SNSD-u blizak direktor Slavko Španić.

ŠG „Čemernica“ Kneževo je prvo polugodište završila u minusu od 128.724 KM, pod vođstvom Njegoša Radića iz SNSD.

Funkcije u najavi

ŠG „Majevica“ Lopare u minusu je od 126.159 KM. Direktor ove šumarije je Boško Tubić iz Socijalističke partije.

ŠG „Visočnik“ Han Pijesak završio je polugodište sa gubitkom od 119.175 KM. Ovo gazdinstvo vodi Vujadin Golijan iz SNSD.

ŠG „Lisina“ Mrkonjić Grad je u minusu od 95.331 KM, a direktor ovog gazdinstva je Radomir Popadić iz Demosa.

Šumsko gazdinstvo “Rudo”, koje vodi Dragiša Dragutinović, upisalo se u gubitaše sa minusom od 94.163 KM.

Istraživačko-razvojni i projektni centar Banjaluka prvo polugodište je završio gubitkom od 72.093 KM. Na čelu ove organizacione jedinice je Goran Jović.

Centar za gazdovanje kršom Trebinje je pod vođstvom Demosu bliske Branke Radmilović uknjižio minus od 13.773 KM u prvoj polovini 2023.

Kako je za Srpskainfo izjavio generalni direktor “Šuma RS” Slaven Gojković, direktori koji su do kraja septembra uspjeli da poprave rezultat ostaće na funkcijama.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu
Prihvati notifikacije