Sudbine

"Držali su se za ruke, a onda ih je presjekao rafal" Sarajevski Romeo i Julija su prije 28 godina ZAGRLJENI OTIŠLI U SMRT

Admira Ismić i Boško Brkić ubijeni su snajperskim hicima 18. maja 1993. na Vrbanja mostu dok su pokušavali napustiti Sarajevo i pobjeći od strahota rata.

"Držali su se za ruke, a onda ih je presjekao rafal" Sarajevski Romeo i Julija su prije 28 godina ZAGRLJENI OTIŠLI U SMRT
FOTO: DAR7KO/YOUTUBE / SCREENSHOT

Priča o simbolu iskrene ljubavi koje se “stavljaju ispred zastava” kako pjeva grupa Zabranjeno pušenje, priča o sarajevskim Romeu i Juliji, prizor tijela Admire i Boška, kako zagrljeni leže na sarajevskom mostu koji je grad dijelio na dva dijela, obišla je svijet.

Američki reporter Kurt Šok je 1993. godine za Rojters prvi napisao reportažu o tragičnoj ljubavi dvoje mladih Sarajeva.

– Boško i Admira hodali su najmanje 500 metara desnom obalom Miljacke, potpuno izloženi pogledima vojnika s obje strane. Nakon što su krenuli prema naselju Grbavica, neko ih je pogodio – napisao je Šork.

Jedan od očevidaca smrti dvoje mladih, prije nekoliko godina je opisao kako je kod njih video nadu za život bez rata.

– Djevojka je mahala torbom, držali su se za ruke, i u tom trenutku ona je poskakivala. Najednom ih je presjekao rafal – prvo je pogođen Boško pa Admira, ona je dopuzala do njega…. i ležali su onako zagrljeni.

Tog dana Boško i Admira, koji su bili u dugoj vezi, pokušali su pobjeći iz ratnog ludila. Ali baš na Vrbanja mostu zaustavio ih je snajper. Prvo Boška, a onda i Admiru. Umrli su zagrljeni.

Grupa Zabranjeno pušenje je 2013. snimila album sa udarnom pjesmom “Boško i Admira”.

Boško i Admira oboje su rođeni 1968. godine. Zajedno su bili od svoje 16. godine. 1994. godine CBS je snimio dokumentarni film “Romeo and Juliet in Sarajevo”. U dokumentarcu se navodi da je ljubavna priča Boška i Admire počela na dočeku Nove godine 1984. i da su jedno drugom bili prva ljubav.

Za svjetsku javnost posebno je zanimljivo što su sarajevski Romeo i Julija, kako ih je prvi prozvao CNN, različite nacionalne pripadnosti – Admira je Bošnjakinja (Muslimanka), a Boško Srbin. Roditelji, i Brkići i Ismići, su odobravali ovu ljubav.

Zagrljena tijela sarajevskih “Romea i Julije” ležala su sedam dana na mostu Vrbanja, a osmog su njihova tijela izvučena i sahranjena na groblju u Lukavici. Po završetku rata, 1996. godine, na inicijativu i želju Admirinih roditelja, njihovi su posmrtni ostaci prebačeni na groblje Lav u Sarajevu i zajedno sahranjeni. S tom odlukom je bila saglasna i Boškova majka Rada Brkić (Boškov otac je umro), piše Avaz.

Prihvati notifikacije