Svijet

Država sa više od tri miliona jezera: Razlozi zbog kojih je KANADA NAJBOLJE MJESTO za život

Kako navodi američka medijska kompanija "U.S. News end World Report", u nedavno objavljenoj listi najboljih zemalja na svijetu za život za 2021. godinu izabrana je Kanada.

Država sa više od tri miliona jezera: Razlozi zbog kojih je KANADA NAJBOLJE MJESTO za život
FOTO: WARREN TODA/EPA

Zemlje se kategorišu i biraju prema stepenu agilnosti, moći, društveno odgovornom poslovanju, položaju žena, rasnoj jednakosti, piše Blic.

Na rang listi “Najboljih zemalja za 2021.” anketirano je ukupno 17.326 pojedinaca iz 36 zemalja u četiri regije – Amerike, Azije, Evrope i Bliskog istoka i Afrike – koji su anketirani tako da je 78 zemalja rangirano na svjetskoj sceni, prenosi poslovni portal eKapija.

Kanada je takođe zauzela prvo mjesto po kvalitetu života i društvenoj svrsi. Ima dobro tržište rada, brine o ljudskim pravima i posvećena je socijalnoj pravdi, smatra se da nije korumpirana i poštuje imovinska prava.

Najviše priznanja Kanada je dobila u oblastima obrazovanja, kvalitetnog penzionisanja, ekološkog i zdravog života.

Zauzela je prvo mjesto i kada je društveno odgovorno poslovanje u pitanju, drugo mjesto za rasnu jednakost i šesto mjesto za preduzetništvo.

Izvještaj se prati i objavljuje svake godine, a za 2020. godinu izabrana je bila Švajcarska. Prema objavljenoj listi za ovu godinu to su, pored Kanade – Japan, Njemačka, Švajcarska, Australija, SAD, Novi Zeland, Velika Britanija, Švedska i Holandija.

Hrvatska je na 46. mjestu, Slovenija na 60, a Srbija na 76. mjestu. Bosne i Hercegovine, očekivano ili ne, nema na ovom spisku na kojem se nalazi 78 država, a posljednji na listi je… Irak!

Više od tri miliona jezera

Tri kanadska ostrva nalaze se na listi 10 najvećih ostrva na planeti Zemlji, a to su: Bufin ostrva, ostrvo Viktorija i ostrvo Elesmer. Kanada ima više od tri miliona jezera, od kojih su dva, Grejt Ber i Grejt Slejv najveća.

Toronto je najveći grad u Kanadi, ima oko šest miliona ljudi. Zatim, Montreal, sa četiri miliona stanovnika i drugi najveći grad na svijetu sa francuskim govornim područjem.

Prihvati notifikacije