Regioni

DUH PARIZA NA OBALI SAVE Kuvar iz Gradiške postavlja NOVE STANDARDE u ugostiteljstvu

Poučeni iskustvom iz Evrope, ali i tradicionalnim vrijednostima srpske kuhinje, znamenitih kafana i restorana, kuvar Vladan Šurlan i njegova supruga Tanja goste u svom restoranu “Karpediem” na savskoj obali u Gradiški, dočekuju poezijom, pjesmom, muzikom i slikarskim kistom. Jedinstven ambijent, među slikama domaćih umjetnika i poslovna logika koju su usvojili u razvijenim zemljama, Šurlane izdvaja od ostalih ugostitelja u ovom kraju.

DUH PARIZA NA OBALI SAVE Kuvar iz Gradiške postavlja NOVE STANDARDE u ugostiteljstvu
FOTO: MILAN PILIPOVIĆ/RAS SRBIJA
Vladan i Tanja Šurlan

Tanja i Vladan naglašavaju da svakodnevno uče na dobrim iskustvima kojima obogaćuju svoju poslovnu praksu.

Za sve što smo uradili trebalo je, prije svega, mnogo hrabrosti i dobrih ideja. Nas dvoje smo mnogo puta bili na velikim iskušenjima, nismo imali dovoljno novca, a htjeli smo da uradimo mnogo. Jedno drugo smo hrabrili, a istovremeno bili obostrani kritičari kako nas naše maštarije u ugostiteljstvu nebi odvele predaleko, u nerealno – ispričao nam je Vladan, koji se svrstao među najuspješnije mlade kuvare u regionu.

Često svoje vještine u kuhinji demonstrira u drugim mjestima i uglednim restoranima u Sloveniji, Hrvatskoj, Srbiji, BiH… Redovan je učesnik mnogih televizijskih emisija i drugih programa koji promovišu kuvarski zanat, a u svom restoranu ugošćuje kolege iz drugih mjesta. Nedavno je svoje vještine pokazao Robert Hromalić, popularni slastičar iz Zagreba.

– Od djetinjstva sam maštao da postanem kuvar, da se bavim ugostiteljstvom. Na to me podstakao miris, ukus kolača, torti i ostalih poslastica iz kuhinje moje bake Smilje – povjerio nam je Vladan dio svojih uspomena iz djetinjstva koje su odredile njegov životni put.

Foto: Goran Ugrešić/Privatna arhiva
Foto: Goran Ugrešić/Privatna arhiva

Nakon završene srednje i više kuvarske škole, na poziv i uz podršku porodičnih prijatelja iz Pariza, značajna iksustva stekao je u gradu svjetlosti. Tamo, kaže, nije bilo lako, ali nije odustajao.

– Najveća barijera za mene je bio jezik. Konobari su na svaki način, uz mnogo strpljenja i razumijevanja, riječima i gestom pokušavali da mi objasne narudžbe. Tako su rukama pokazivali vrat, butine, upirali prstom u sastojke na stolu, samo da bih shvatio šta treba da radim – prisjeća se Vladan Šurlan svojih početničkih iskustava.

Teškoće ga nisu pokolebale, jer je bio odlučan da nauči što više, ali i da se vrati u rodni kraj.

– Restoran u kojem sam radio je između dva teatra u Parizu, što je u mnogome odredilo strukturu gostiju, ali takođe zagolicalo moju maštu. To su većinom umjetnici ili osobe sklone umjetnosti. Zato sam se ovdje, zajedno sa suprugom Tanjom, koja je ekonomista, opredijelio da ugostiteljstvo oplemenim umjetnošću – opisuje ovaj ugostitelj koji pokušava da duh i toplinu Sene i Pariza premjesti na Savu i u Gradišku.

Foto: Milan Pilipović/RAS Srbija
Foto: Milan Pilipović/RAS Srbija

– Mene je nostalgija vukla ovamo. Htio sam da živim i radim među svojima, kod kuće, u gradu gdje svakoga poznajem. Možda je mnogima neshvatljivo, ali ja sam sve svoje snove vezivao za svoj grad – ističe on.

Prije godinu dana otvorio je restoran pod motom „iskoristi dan i uživaj“ čiji naziv podsjeća na Francusku, zaposlio 14 mladih ugostitelja sa kojima radi u kuhinji, priprema specijalitete po francuskim, ali i domaćim receptima.

– Naš restoran nije samo mjesto za hranu i piće nego i pozornica lijepih umjetnosti. Ovdje organizujemo književne promocije, kod nas glumci i pjesnici čitaju stihove, učenici Muzičke škole nastupaju zajedno sa iskusnim kolegama, biramo fotografije o prirodi i nagrađujemo autore, organizujemo slikarske izložbe, okupljamo talentovanu djecu – kaže Tanja Šurlan, koja sa suprugom Vladanom uspješno gradi poslovni svijet i porodično gnijezdo.

Foto: Milan Pilipović/RAS Srbija
Foto: Milan Pilipović/RAS Srbija

– Nas dvoje smo uvijek u obavezama koje dijelimo, u restoranu ili kući. Uvijek jedno brine o djeci, drugo radi, nastojimo se organizovati da ništa ne trpi i u tome uspijevamo. Mi smo srećna i zadovoljna porodica, a najljepši naši trenuci su sa djecom, sa kćerkom Kalinom i sinom Tadijom, koji nam daju snagu i motiv da istrajemo, da uspijemo u poslu i da nigdje odavde ne idemo – ispričali su nam Tanja i Vladan Šurlan, mladi i ambiciozni Gradiščani za koje ne postoje radno vrijeme niti prepreke pred kojima su poklekli.

Programi

Među programima u restoranu porodice Šurlan koji su pobudili najveće interesovanje jesu promocije knjiga Nade Golić iz Holandije, Srećka Marčete iz Novog Grada, Husrefa Hadžialagića iz Gradiške, likovna izložba Branka Jungića, nastupi Borisa Režaka, Milenka Pavlovića, Minje Šukalo, Mirka Grubešića, izložba fotografija „Sava u objektivu“, nastupi glumaca Draška Vidovića, Željka Dimića i Admira Mešića, kabare Zlatana Vidovića, emisije Radio Nove Gradiške i „Kozare“, gostovanja učenika Muzičke škole „Branko Smiljanić“…