Biznis

Dva faktora Teslu opasno koštaju svaki dan "Moje gigantske peći novca gube milijarde"

Ilon Mask je tokom nedavnog intervjua rekao da nestašice baterija električnih automobila i zastoji u lancu snabdijevanja koštaju Teslu milijarde dolara.

Dva faktora Teslu opasno koštaju svaki dan "Moje gigantske peći novca gube milijarde"
FOTO: ALEXANDER BECHER/EPA

I fabrike u Berlinu i u Ostinu su trenutno gigantske peći za novac, rekao je Mask u intervjuu za Silicijumsku dolinu vlasnika Tesla, koji je u srijedu objavljen na Jutjubu. Zaista je kao džinovski urlajući zvuk, koji je zvuk zapaljenog novca.

Najbogatiji čovjek je tokom intervjua rekao da mu je jedna od najvećih briga kako da Tesline fabrike rade bez bankrota. Tesla je nedavno otvorio fabrike u Teksasu i Berlinu . Najveći proizvodni pogon kompanije nalazi se u Fremontu u Kaliforniji.

Prošle nedjelje, Mask je rekao da planira da smanji zaposlene u Tesli za 10 odsto. Izobel Ašer Hamilton iz Insajdera obavijestila je da je nekoliko zaposlenih otpušteno kao rezultat ove uredbe. Odluka je uslijedila nakon što je Mask rekao da su SAD vjerovatno u nevolji recesija koji bi mogao da traje 18 mjeseci.

U intervjuu sa vlasnicima Tesle u Silicijumskoj dolini, koji je objavljen kao treći dio serije IouTube video snimaka iz intervjua od 31. maja, izvršni direktor Tesle je rekao da je fabrika kompanije u Teksasu bila u stanju da proizvede samo „mali“ broj vozila. On je naveo izazove sa proizvodnjom baterije 4680 , kao i kašnjenja u lukama u Kini koja su uticala na isporuke ključne robe, piše Biznis Insajder.

Pročitajte još

Ranije ove godine, Šangaj je potpuno ukinuo COVID-19 zbog kineske politike nulte tolerancije za infekcije korona virusom.

Mask se žalio na probleme u lancu snabdijevanja u prošlosti. Prošle godine, milijarder je rekao da se Tesla suočio sa „super ludim nedostatkom lanca snabdijevanja“. Ranije ove nedjelje, izvršni direktor je rekao za Blumberg da su problemi u lancu snabdijevanja postali Teslina najveća prepreka.

– Naša ograničenja su mnogo više u sirovinama i mogućnosti da povećamo proizvodnju – rekao je Mask u intervjuu za Blumberg na Katarskom ekonomskom forumu.

Kao što svako zna ko je pokušao da naruči Teslu, potražnja za našim automobilima je izuzetno velika, a lista čekanja je duga. Ovo nije namjerno, a mi povećavamo proizvodne kapacitete što je brže moguće.

Tesla je jedan od mnogih proizvođača automobila koji izražavaju zabrinutost zbog problema u lancu snabdijevanja. U aprilu, izvršni direktor Riviana RJ Scaringe rekao je da bi nedostatak baterija za električne automobile uskoro mogao da izazove još veći haos u automobilskoj industriji nego nedostatak kompjuterskih čipova . Prošle godine, izvršni direktor Forda Jim Farlei rekao je da je nedostatak čipa izazvao „najveći šok u snabdijevanju“ koji je ikada video.

Prihvati notifikacije