Svijet

DVA PUTA SE NEOČEKIVANO UPISAO U ISTORIJU Trudan transrodan muškarac bio pozitivan i na koronu

Majk iz Kvinslenda dobio je Covid-19 od svog partnera kada je bio u devetom mjesecu trudnoće.

DVA PUTA SE NEOČEKIVANO UPISAO U ISTORIJU Trudan transrodan muškarac bio pozitivan i na koronu
FOTO: MAAIKE VAN EIJK/FACEBOOK/SCREENSHOT

Kada je u martu rodio bebu, bio je prva osoba iz Australije koja je bila pozitivna na korona virus i dobila bebu.

Majk je, takođe, bio prva transrodna osoba na svijetu kojoj nije bio potreban carski rez kako bi donio na svijet bebu – od tada je utvrđeno da Covid-19 stvara poteškoće tokom trudnoće i porođaja.

– Moj partner je rodio bebu dok je bio u bolničkom karantinu. Njegova beba je prva beba koju je donio na svijet roditelj van Kine pozitivan na korona virus i prva beba koju je donio na svijet roditelj pozitivan na Covid-19, a koja je rođena bez carskog reza – napisala je Majkova partnerka Holi Zvalf sa kojom dvije godine živi pod istim krovom.

Majk, 43-godišnjak iz Kvinslenda, promijenio je pol i postao muškarac, ali je i dalje mogao da rodi svoju “čudotvornu” bebu. Otac je dvoje djece i oboje ih je rodio. Međutim, za ovu trudnoću iskoristio je pomoć anonimnog donora genetskog materijala. Njegova partnerka, gospođa Zvalf, takođe ima svoje dijete. Njihova djeca iz prethodnih brakova imaju po četiri godine. Majkov sin iz prethodnog braka boluje od poremećaja pažnje i ima autizam, prenosi Telegraf.

– Uvijek smo bili nekonvencionalna porodica na porođajnom odjeljenju, ali nikada nismo mogli ni da pretpostavimo koliku ćemo pometnju izazvati – napisala je gospođa Zvalf.

Gospođa Zvalf se vratila iz Velike Britanije krajem februara i nesvjesno sa sobom donijela korona virus. Još u prvim danima pandemije Covid-19, gospođa Zvalf bila je 15. slučaj u Kvinslendu.

Bila je smještena u bolničkom karantinu i odvojena od svog partnera koji je u tom trenutku čekao bebu. Sa njom je u bolnici bilo njeno dijete koje je takođe bilo pozitivno na Covid-19. Da situacija bude složenija, transrodni otac koji je čekao bebu imao je cističnu fibrozu, koja može da dovede do fatalnog ishoda kada se osoba inficira Covid-19.

Majk je prestao da uzima hormone tokom trudnoće i porodio se prirodnim putem, bez carskog reza za koji se mislilo da je neophodan kod transrodnih osoba. Ovaj porođaj sada je u fokusu istraživanja Odeljenja za infektivne bolesti Univerziteta Sunčana Obala.