Društvo

Porodilja i dalje u teškom stanju, beba Milica stabilno: Ljekari se BORE ZA ŽIVOT majke čiji porođaj se iskomplikvoao zbog korona virusa

Stanje trudnice stare 27 godina iz Zaječara zaražene korona virusom koju su anesteziolozi porodili juče u kovid intenziovnoj njezi Klinike za anesteziju i intenzivnu terapiju UKC Niš i dalje je ozbiljno ali se ljekari nadaju da će oporavak krenuti povoljnim tokom.

Porodilja i dalje u teškom stanju, beba Milica stabilno: Ljekari se BORE ZA ŽIVOT majke čiji porođaj se iskomplikvoao zbog korona virusa
FOTO: MITAR MITROVIĆ/RAS SRBIJA

Djevojčica Milica, duga 42 centimetra i teška 2.110 grama koju je ova trudnica donijela na svijet je dobro i njeno stanje je klinički stabilno, a danas će biti poznato i da li je zaražena koronom ili ne.

Pročitajte još

– Pacijentinja koja se porodila je sada na neinvazivnoj ventilaciji, svesna je orijentisana, komunikativna, dobro raspoložna. Mi se nadamo nekom poboljšanju i da će neinvazivna ventilacija biti taj maksimum koji će njoj trebati kao i da ćemo od sutra imati bolje vesti. Ali, njeno stanje je i dalje ozbiljno, promjene na plućima koje ima još uvijek nisu u rezoluciji. Nije ni laboratorijski baš u nekom balansu, ima visoke markere zapaljenja ali nadamo se svi da će krenuti na bolje, kaže za Blic prof. dr Radmilo Janković, direktor Klinike za anesteziju i intenzivnu terapiju i zamjenik direktora UKC Niš.

Nakon iznenadnog porođaja u intenzivnoj nezi, koga su, kako je Blic pisao, izveli anesteziolozi, majka je imala prilike na kratko da drži bebu u svoj naručju, ali je nakon toga ona morala biti prebačena u inkubator i smještena na Dečju kliniku, jer u „crvenoj“ zoni nema uslova za boravak i dojenje bebe. Na sreću, stanje novorođene djevojčice je dobro.

– Beba je klinički stabilna. Dobila je prvu stolicu i mokri. Krenuli su sa davanjem manjih doza obroka. Beba se nalazi u inkubatoru i danas nakon 17 časova očekuju se rezultati PCR testa kada će se i znati da li je dijete pozitivno, kaže prof. dr Emilija Golubović, direktorka Klinike za dečje interne bolesti.

Kako je Blic pisao, anesteziolozi prve ekipe Klinike za anesteziju i intenzivnu terapiju UKC Niš predvođeni dr Goranom Miloševićem i dr Slavišom Kovačevićem, porodili su juče oko 17 časova u kovid delu intenzivne nege trudnicu staru 27 godina iz Zaječara u 35 nedelji trudnoće. Porođaj trudnice carski rezom bio je planiran za danas u kovid sali Novog kliničkog centra uz učešće ginelokoga i akušera Klinike za GAK, ali su iznenada kontrakcije postale učestale i trudnica se porodila pre dolaska ginekologa, tako da su malu Milicu prvi dočekali anesteziolozi.

Prihvati notifikacije