Kolumne

Džaba urgencije

Da li je moguće da se uvijek u Republici Srpskoj nađe neki pojedinac koji uspije izigrati sistem i zakone i da mu niko ništa ne može?

Džaba urgencije
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA

Takav slučaj sada imamo u Tehnološkoj školi, a sve što je u vezi sa slučajem profesora ove školske ustanove Spase Šakote zvuči nelogično i čudno.

Riječ je o čovjeku koji je bio pravosnažno osuđen zbog iskorištavanja učenica, a zatim mu je zbog neke sudske greške ukinuta presuda.

Poslije toga on se vraća opet u školu i nastavlja da predaje fizičko vaspitanje učenicima.

Nakon što se podigla javnost protiv njega iz Ministarstva prosvjete su mjesecima obećavali da će taj slučaj biti riješen do početka nove školske godine, ali to se nije desilo.

Šakota je vjerovatno predosjetio da bi mogao dobiti otkaz, u međuvremenu je uzeo bolovanje i sada i dalje živi na račun poreskih obaveznika.

Pomenuto ministarstvo je odugovlačilo s donošenjem odluke, što je Šakota očigledno iskoristilo.

Reagovao je i Ombudsman za djecu RS. Nedavno je poslao i urgenciju ovom ministarstvu da što prije riješi ovaj slučaj, ali opet ništa.

Da li će se neko od njih smatrati odgovornim ako se ponovo desi slično krivično djelo?

Da li su se zapitali kako se osjeća majka neke od učenica Tehnološke škole kada joj prije nastave sprema odjeću za fizičko i zna da će tih 45 minuta provesti sa osobom koja je bila pravosnažno osuđena zbog zadovoljavanja polnih strasti pred učenicama?

Očito da nisu, jer da jesu sigurno bi nešto do sada poduzeli.

Jasno je da se s pravne strane on sada vodi kao neko ko nije osuđen, ali to je čovjek kojeg su dva suda osudila zbog djela koja se odnose na seksualno zlostavljanje učenica i to ne možemo zanemariti.

Nama ostaje samo da se nadamo da će biti donesena odluka koja je u najboljem interesu za djecu, jer su samo oni bitni. Iskreno se opet nadamo da ta odluka neće biti kasno donesena!