Svijet

EKONOMIJA U PROBLEMU, VIRUS U USPONU Ova zemlja se već suočava sa DRUGIM TALASOM epidemije

Njemačka se već suočava sa drugim talasom epidemije virusa korona i rizikuje da protraći ranije postignut uspjeh time što stanovništvo ne poštuje pravila socijalnog distanciranja, izjavila je predsjednik njemačkog udruženja ljekara "Marburger Bund" Suzan Jona.

EKONOMIJA U PROBLEMU, VIRUS U USPONU Ova zemlja se već suočava sa DRUGIM TALASOM epidemije
FOTO: LUKAS BARTH-TUTTAS / EPA

Dnevni broj potvrđenih slučajeva zaraze konstantno je rastao u posljednjih nekoliko sedmica, a zdravstveni stručnjaci upozoravaju da slabije održavanje higijene i nedovoljno poštovanje pravila socijalnog distanciranja jednog dijela stanovništva dovodi do širenja virusa u zajednicama.

– Već smo u drugom usponu – rekla je Jona za list Augsburger algemajne.

Prema riječima Jone, postoji opasnost da će se željom za vraćanjem u normalno stanje i ukidanjem mjera sprečavanja širenja zaraze protraćiti uspjeh koji je Njemačka do sada postigla.

Jona je pozvala stanovništvo da nastavi da poštuje mjere socijalnog distanciranja i higijene, kao i da nastavi da nosi zaštitne maske.

Najveća evropska ekonomija do sada je uspjela da iskontroliše pandemiju uz manji broj žrtava u odnosu na pojedine susjedne zemlje, kao što su Francuska i Italija, zahvaljujući čestom testiranju, dobrom zdravstvenom sistemu i poštovanju mjera socijalnog distanciranja.

Njemački Institut “Robert Koh” saopštio je da je u Njemačkoj broj zaraženih u posljednja 24 časa uvećan za 879 na 211.281, a da je preminulo još osam pacijenata pozitivnih na virus korona, čime je ukupan broj umrlih od posljedica pandemije u toj zemlji dostigao 9.156.