Biznis

EKONOMIJE ZAPADNOG BALKANA Zaposlenost među mladima ispod 27 odsto u prošloj godini

Zaposlenost među mladima u svih šest ekonomija zapadnog Balkana u prošloj godini bila je ispod 27 odsto, izjavila je generalni sekretar Savjeta za regionalnu saradnju (RCC) Majlinda Bregu.

EKONOMIJE ZAPADNOG BALKANA Zaposlenost među mladima ispod 27 odsto u prošloj godini
FOTO: MITAR MITROVIĆ/RAS SRBIJA

Ona je navela da je prosječna stopa zaposlenosti mladih žena iznosila 14,5 odsto, u poređenju sa 24,8 odsto zaposlenih muškaraca.

Bregu je istakla da mladi i radna mjesta već neko vrijeme “nisu dobra kombinacija” na zapadnom Balkanu.

– Prosječna stopa nezaposlenosti među mladima iznosila je 35,1 odsto u prošloj godini. Ta je stopa duplo niža u EU i iznosi 16,9 odsto, slično kao i u slučaju ukupne stope nezaposlenosti na zapadnom Balkanu – rekla je Bregu, pozdravljajući učesnike konferencije “Dajte mladima šansu”.

Ovaj skup organizuje projekat Platforma za zapošljavanje i socijalna pitanja dva, koji sprovodi RCC, a finansira EU, kako bi predstavio Studiju o nezaposlenosti među mladima na zapadnom Balkanu.

Bregu je dodala da se dio krivice može pripisati pandemiji kovid 19 koja je zaustavila otvaranje radnih mjesta, ali da bi se situacija sa nezaposlenošću među mladima promijenila, potrebno je ukloniti uzrok problema, a ne samo se baviti posljedicama.

Pročitajte još

Ona je napomenula da je potreba za djelovanjem jasna, jer su mladi najdragocjeniji.

Direktor Glavne uprave Evropske komisije za zapošljavanje, socijalna pitanja i uključivanje Džordi Kurel naglasio je da je društvo koje ne daje nadu i ne nudi prilike mladima društvo bez budućnosti.

On je dodao da je EU spremna podržati razvoj programa za aktiviranje mladih kroz šeme Garancije za mlade u regiji, slično onima koje su već sprovedene u državama članicama EU, putem instrumenata kao što su Instrument pretpristupne pomoći (IPA), zaključivši da EU jedva čeka da vidi nova rješenja i perspektive za mlade na zapadnom Balkanu.

Voditelj tima projekta ESAP dva Amira Ramhorst predstavila je ključne nalaze Studije, naglašavajući ključne probleme sa kojima se mladi suočavaju na tržištu rada u šest ekonomija zapadnog Balkana.

Na konferenciji su se okupili predstavnici mladih iz cijele regije, predstavnici ministarstava rada i drugih ministarstava zaduženih za pitanja rada i zapošljavanja mladih iz šest ekonomija zapadnog Balkana, predstavnici Glavne uprave EU za zapošljavanje, socijalna pitanja i uključivanje, te gosti iz međunarodnih organizacija, partnera na ovom projektu – Međunarodne organizacije rada i Evropske Fondacije za obuke.

Prihvati notifikacije