Biznis

EKSPERTI NA ISTOM ZADATKU Privredne komore RS i FBiH pripremile prijedlog novog ZAKONA O JAVNIM NABAVKAMA

Prethodnih 15 dana predstavnici ekspertskih timova privrednih komora RS i FBiH, zajedno sa stručnjacima iz BiH i regiona, radili su na novom zakonu o javnim nabavkama.

EKSPERTI NA ISTOM ZADATKU Privredne komore RS i FBiH pripremile prijedlog novog ZAKONA O JAVNIM NABAVKAMA
FOTO: CENTAR ZA EDUKACIJU PRO EDUCA

Javnosti će već sljedeće sedmice biti prezentovani prijedlozi novih principa Zakona o javnim nabavkama.

– Ovo je prvi put u Bosni i Hercegovini da su dvije komore, kao institucije koje okupljaju i predstavljaju interese privrede, radile zajedno kao jedan tim i spremne su da Savjetu ministara ponude rješenje koje je sveoubuhvatno i koje sadrži dugogodišnje zahtjeve privrednika da se kreira provodiv i primjenjiv Zakon o javnim nabavkama, koji bi smanjio brojne spekulacije, zloupotrebe, komplikovane procedure i druge nedostatke – objavio je Goran Račić, predsjednik Područne privredne komore Banjaluka.

Račić je naveo da ovaj prijedlog zakona uvažava veći broj evropskih standarda i principa nego što je to bilo ranije.

– Mislim da Poslovni forum menadžera zaslužuje jednu ovako važnu informaciju, jer je ovo dugogodišnji interes i privrede i javnih institucija. Prošle godine, kada je formiran Savjet ministara, imali smo posjetu predsjedavajućeg Savjeta ministara, Zorana Tegeltije, Privrednoj komori Republike Srpske i s njim smo definisali pet tačaka na kojima bi privredne komore i Savjet ministara radili zajedno: od zaštite domaće proizvodnje, rasterećenja rada i smanjenja parafiskalnih nameta, preko pitanja saobraćaja i komunikacija, sve do Zakona o PDV-u i Zakona o javnim nabavkama – rekao je Račić.

U proteklih mjesec dana, Zakon o javnim nabavkama je postao top tema u BiH.

– Evropska komisija, ali i neke druge međunarodne institucije uslovile su davanja i pomoć Bosni i Hercegovini donošenjem novog zakona o javnim nabavkama. Mi u Privrednoj komori Republike Srpske smo to shvatili vrlo ozbiljno i zajedno s Privrednom komorom Federacije Bosne i Hercegovine formirali ekspertski tim koji se sastoji od najpozvanijih domaćih i stručnjaka iz regiona koji se bave javnim nabavkama, uključili smo i bivšeg predsjednika državne komisije Hrvatske, koji je vodio pregovore u ime Hrvatske sa Evropskom komisijom vezano za Zakon o javnim nabavkama u Hrvatskoj, kao i bivšeg predsjednika državne Komisije za žalbe iz Srbije – istakao je Račić.

Šesti Poslovni forum menadžera “Bijeljina 2020.” počeo je juče, uz poštovanje svih epidemioloških mjera i preporuka.

Drugi dio dana obilježila je panel diskusija “Izazovi za privredu u doba korone”. Panelisti – Mićo Mićić, gradonačelnik Grada Bijeljina, Staša Košarac, ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa u Savjetu ministara Bosne i Hercegovine i Goran Račić, predsjednik Područne privredne komore Banjaluka, razgovarali su o tome kakva je bila saradnja javnog sektora s privrednicima tokom krize izazvane pandemijom korona virusa, kakvu vrstu podrške su privrednici tražili i kakve će tek tražiti od Vlade Republike Srpske, kako je Privredna komora Republike Srpske njihove zahtjeve artikulisala, kakve su ingerencije Ministarstva spoljne trgovine i ekonomskih odnosa i na koje načine utiče na poboljšanje položaja domaće proizvodnje, posebno u vrijeme krize izazvane pandemijom, koliko je grad Bijeljina učinio i koliko je gradska uprava zadovoljna mjerama podrške privredi i bijeljinskim privrednicima, te o zaštiti domaće proizvodnje i domaćih provrednika.

Poslovni forum menadžera “Bijeljina 2020.” nastavlja se i danas od 11 sati, a program možete pratiti besplatno uživo putem YouTube kanala ovdje https://youtu.be/ghDj_fsOG0U i Facebook live sesije ovdje https://www.facebook.com/watch/?v=353307305940007.

M.S.