Možete da nas pratite
i putem aplikacije za
Besplatno na

EKSTREMNI DESNIČAR PRIJE NAPADA NAPISAO JEZIV MANIFEST Kameru zakačio na kacigu i krenuo u krvavi pir

Svijet
Autor:

Foto: Privatna arhiva/Filip Singer/EPA

Nakon jučerašnjeg neuspjelog napada na sinagogu u njemačkom gradu Haleu na rijeci Zale, kada je teško naoružani muškarac ipak ubio dvije osobe, njemački ministar spoljnih poslova Horst Zehofer u četvrtak će obavestiti javnost o dosadašnjim rezultatima istrage. Identitet dvije žrtve za sada nije utvrđen.

Na internetu se poslije napada pojavio dokument, za koji Rita Kac, iz američke kompanije za kontrolu ekstremističkih sajtova SITE Intelligence Group, tvrdi da je manifest napadača.

Tekst u PDF sadrži fotografije oružja i najavu “živog” snimka zločina.

Počinilac u tekstu kaže da namjerava da “ubije što više anti-bjelaca, naročito Jevreja”. Dokument je sastavljen prvog oktobra i pokazuje koliko je dugo počinilac planirao i spremao napad. Kako izvještava Špigl, prema prvim procijenama istražitelja, dokument je “autentičan”. Svoje tvrdnje, koje je iznjela na Tviteru, Kac zasniva na snimku o preuzimanju odgovornosti, koji je počinilac navodno postavio na društvenim mrežama.

Internet platforma za video-igrice Tvič potvrdila je da je Štefan B. uživo prenosio zločin na njihovom sajtu.

– Vlasnik naloga strimovao je taj užasni napad 35 minuta na Tviču – navodi se u saopštenju sajta, objavljenom u srijedu uveče.

Prenos uživo je navodno pratilo pet osoba, a automatski generisani snimak za 35 minuta vidjelo je 2.200 osoba, prije nego što je platforma skinula video sa mreže i ugasila nalog teroriste.

Video-snimak odražava ekstremno desničarsku orijentaciju Štefana B. U očigledno unaprijed pripremljenom saopštenju govori o tome da vjeruje da se holokaust nikada nije dogodio i da je feminizam razlog propasti zapadne civilizacije. Kao i da su Jevreji krivi za sve. Gledaocima se predstavio kao “Anon” (anonimni), što je popularni pseudonim među ekstremnim desničarima na internetu.

Predsjednik Centralnog vijeća Jevreja u Nemačkoj Jozef Šuster u srijedu je teško optužio policiju.

– Skandalozno je što policija nije čuvala sinagogu u Haleu za praznik kao što je Jom kipur. Nemar se sada teško osvetio – izjavio je on.

Maks Privorocki, predsjednik Jevrejske zajednice u Haleu, takođe je kritikovao policiju u videu na Tviteru. Iako su u više navrata tražili policijsku zaštitu za sinagogu, svaki put su odbijeni.

Štefan B. iz pokrajine Saksonija-Anhalt, koji je navodno od ranije poznat kao desničarski ekstremista, uhapšen je u srijedu poslije podne. Prema informacijama policije, on je oko podneva pokušao da izvrši oružani napad na sinagogu. Više od 50 ljudi u to vrijeme je bilo u zgradi, jer su slavili najvažniji jevrejski praznik Jom Kipur.

Poslije neuspjelog napada, 27-godišnji Nijemac je ispred sinagoge i u obližnjem turskom restoranu brze hrane ubio dvije osobe, a ranio najmanje još dvije. B. je sve snimao kamerom, koju je pričvrstio za kacigu i uživo prenosio na internetu, prije nego što je pobjegao sa mjesta zločina.

Otac Štefana B. je za nemački “Bild” govorio o sinu:

– Nije bio načisto ni sa sobom, ni sa svijetom. Uvijek su mu drugi bili krivi – rekao je on.

– Stalno su izbijale svađe, moje mišljenje mu je bilo nebitno. Više ne mogu da doprem do njega – izjavio je vidno potreseni otac.

Možete da nas pratite i putem aplikacije za Android ili iPhone/iPad.
Možete da nas pratite i na Facebook stranici

IZDVAJAMO