Društvo

Epilog vršnjačkog nasilja: Učiteljici smanjena plata, odlučeno da NIJE BILO DISKRIMINACIJE

Učenik trećeg razreda Osnovne škole "Knez Lazar" u Lazarevcu prije nešto više od mjesec dana se, kako tvrdi njegov otac, iz škole vratio ranije, uznemiren i zadihan. Tada je roditeljima rekao da je doživio vršnjačko nasilje. Škola je završila postupak utvrđivanja činjenica i utvrđeno je da nije bilo diskriminacije.

Epilog vršnjačkog nasilja: Učiteljici  smanjena plata, odlučeno da NIJE BILO DISKRIMINACIJE
FOTO: SINIŠA PAŠALIČ/RAS SRBIJA

Učenik je, zbog prethodnog ponašanja, kažnjen od strane učiteljice time da veliki odmor mora da provodi napolju, a tri školska druga su ga išamarala kada je pokušao da uđe u učionicu. Otac djeteta tvrdio je da ih je na to nagovorila učiteljica. Škola nije bila upućena u način na koji je dječak kažnjen sve dok roditelji nisu došli da se žale.

– Povodom onog što se desilo u našoj školi činjenično je utvrđeno da ne postoji diskriminacija prema učeniku. Učiteljica nije nagovorila djecu da učenika šamaraju ako uđe u razred za vrijeme odmora. U ovom slučaju nije bilo povreda učenika, koji su i poslije incidenta nastavili da se druže kao da se ništa nije dogodilo – kaže za Telegraf direktorka škole Slavica Sunajko.

Kako dodaje, “tačno je da mu je, kao inicijatoru ranijeg sukoba, učiteljica rekla da ne ostaje u učionici da se sukob ne bi produbio”.

Pročitajte još

– Takvim postupkom je učenika dovela u neravnopravan položaj u osnosu na ostalu djecu. Inače, učiteljica je pet mjeseci bila na bolovanju, a slučaj se dogodio po njenom povratku. S obzirom na to da za 34 godine radnog staža nije imala povredu radne obaveze i slovi za tolerantnog i posvećenog prosvjetnog radnika i da se, poslije situacije koja se dogodila, trudi da sa pedagoško-prihološkom službom stvori atmosferu tolerancije i uvažavanja učenika, izrečena joj je kazna smanjenja plate na tri mjeseca – dodaje direktorka.

Direktorka objašnjava i da se sa učenicima koji su učestvovali u incidentu i dalje sprovode aktivnosti planirane planom zaštite i planom pojačanog obrazovno-vaspitnog rada. Sa učiteljicom se i dalje sprovodi pojačan pedagoško-instruktivni rad.

Podsjetimo, otac djeteta Srđan S. tvrdio je da je “djecu na takvo ponašanje nahuškala učiteljica”.

– Dijete je došlo iz škole, zadihano i uznemireno. Kad god je imao problem, pričao je majci. Taj dan nije znao da nisam kod kuće, mislio je da sam otišao na posao. Ispričao je da ga je učiteljica kaznila tako što je rekla da na velikom odmoru svi budu u učionici, samo on napolju. Kada je ušao u učionicu, njih troje ga je išamaralo.Kada su počeli da ga tuku, pobjegao je kući. Ne mogu da zamislim kako je bilo mom djetetu dok ga njih troje biju, a nije smio da vrati jer sam mu ja zabranio. Nije moje dijete zlatno, i on je nemiran, ali zna da ne smije da se tuče – rekao je Srđan.

U školi su ocu djeteta objasnili da učiteljica jeste rekla da on za kaznu zbog prethodnog ponašanja mora na velikom odmoru da bude napolju, u šta nisu bili upućeni do tog momenta, ali da je do nasilja došlo jer djeca nisu dobro razumjela učiteljicu. Kako kaže, pričao je sa psihologom škole, koja je pozvala djecu koja su ga udarala.

– Izvinjavali su se i sinu i meni, govorili su da nisu dobro razumjeli učiteljicu. To nije jedini put da se dešavaju takve stvari. Od prvog razreda imamo problem sa učiteljicom. Govori mu kako da se šiša, kako da se oblači, šta da jede. U ponedjeljak ili utorak mu je rekla da je previše debeo. Kada sam pričao sa psihologom rekli su da je u trećem razredu kasno za promjenu odjeljenja. Ja ni ne želim da on mijenja odeljenje – dodaje on.

Srđan tvrdi da roditelji djece koja su tukla njegovog sina nisu obavješteni o tome, a da ni učiteljica, ni đaci još nisu sankcionisani.

Prihvati notifikacije