Politika

SIPA ne istražuje Dodikovog sina: Amerikanci stavili Igora na crnu listu uz optužbe da je podmićivao političare

Državna agencija za istrage i zaštitu (SIPA) potvrdila je da ne provodi istragu protiv sina predsjednika Republike Srpske, Milorada Dodika, Igora Dodika, a nakon što je i sam dospio na američku crnu listu.

Igor Dodik pres
FOTO: MIOMIR JAKOVLJEVIĆ/RINGIER

Podsjećamo, predsjedniku Republike Srpske Miloradu Dodiku nedavno su proširene sankcije Sjedinjenih Američkih Država. Ali ovaj put osim Dodika sankcionisana su i njegova djeca Gorica i Igor, i po prvi put njihove firme.

OFAC-ova lista proširena je sa firmama: Global Liberty d.o.o. Laktaši, Agro voće d.o.o. Laktaši, Agape s.p. Banja Luka Fruit Eco d.o.o. Gradiška, piše N1.

Pročitajte još

Lista je proširena zbog ocjene da su Gorica i Igor Dodik ključni dio Dodikove mreže podrške s ciljem omogućavanja njegove korupcije, uz tvrdnju da su njih dvoje uzimali javna sredstva iz budžeta Republike Srpske i građana s ciljem sopstvenog bogaćenja.

Osim ovih ocjena posebno je zanimljivo obrazloženje sankcija za Igora Dodika: „Na nedavnim izborima u RS, Savez nezavisnih socijaldemokrata, uključujući Dodika i Igora, urotio se radi podmićivanja političkih funkcionera, članova biračkih odbora i posmatrača izbora u nastojanju da korupcijom dobije izbore. Igor je bio uključen u podmićivanje opozicionih političara, kojima su nuđena politička imenovanja u zamjenu za ključne informacije i pozicije posmatrača na biračkim mjestima”.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu