Možete da nas pratite
i putem aplikacije za
Besplatno na

Erdogan: Turska se bori protiv onih koji žele podijeliti i rasparčati Siriju

Svijet
Autor:

Foto: Siniša Pašalić/RAS Srbija

Nakon što su se pojavile informacije da su iz kampova na sjeveru Sirije pobjegli pripadnici ISIS-, turski predsjednik Redžep Tajip Erdoan (Recep Tayyip Erdogan) je ove izvještaje nazvao dezinformacijama, javlja Anadolija.

Erdogan se u Istanbulu u nedjelju sastao predstavnicima i glavnim odgovornim urednicima turskih dnevnih listova, televizija i novinskih agencija, a tom prilikom je govorio i o aktuelnim dešavanjima.

– Sve ove aktivnosti smo uspješno proveli i nastavljamo ih provoditi. Vidimo da i Rusija na tom planu pokazuje svoju osjetljivost. U tom kontekstu, u slučaju nastanka nekog problema u roku od 24 sata obavljamo razgovor s predsjednikom Putinom. Korake koje je neophodno napraviti, pravimo zajedno – poručio je Erdoan.

Nakon što su se u nedjelju pojavile informacija o tome kako su pripadnici ISIS pobjegli iz jednog od kampova na sjeveru Sirije, Erdogan je rekao kako je riječ o dezinformacijama.

– PYD je objavio kako je pobjeglo 785 zatvorenih pripadnika ISIS. To rade svjesno, a to je zapravo dezinformacija. Čineći to, žele isprovocirati SAD i Zapad – kazao je Erdogan.

U vezi s kritikama na račun njegove zemlje kada je riječ o operaciji “Izvor mira”, Erdogan je bio jasan: “Nemamo pretenzije prema sirijskoj teritoriji, borimo se protiv onih koji Siriju žele podijeliti i rasparčati.”

Turska državna novinska agencija u nedjelju je objavila da je broj neutraliziranih vojnika PKK/PYD-YPG-a u okviru operacije “Izvor mira” na sjeveru Sirije porastao na 550, pozivajući se na Ministarstvo odbrane Turske.

(Avaz)

Možete da nas pratite i putem aplikacije za Android ili iPhone/iPad.
Možete da nas pratite i na Facebook stranici

IZDVAJAMO