Možete da nas pratite
i putem aplikacije za
Besplatno na

Karla del Ponte: Protiv Erdogana bi trebalo pokrenuti istragu za ratne zločine

Svijet
Autor:

Foto: Profimedia

Bivša glavna tužiteljka Haškog tribunala Karla del Ponte smatra da bi protiv turskog predsjednika Redžepa Tajipa Erdogana trebalo pokrenuti istragu i optužiti ga za ratne zločine zbog ofanzive njegove zemlje u Siriji.

Del Ponte je u intervjuu za švajcarski list “Švajc am Vohenende”rekla da je tuskom intervencijom prekršeno međunarodno pravo i obnovljen sukob u Siriji, prenosi Rojters.

– Trebalo bi otvoriti istragu protiv njega i on bi trebalo da bude optužen za ratne zločine. Ne bi trebalo dozvoliti da se izvuče bez kazne – rekla je Del Ponte, bivša glavna tužiteljka Međunarodnog tribunala u Hagu koja je procesuirala ratne zločine u Ruandi i bivšoj Jugoslaviji.

Ona je ocijenila da je “nevjerovatno” da Erdogan može da napadne sirijsku teritoriju kako bi “uništio Kurde”.

Ankara je saopštila da je njena ofanziva, koja je pokrenuta nakon što su se američki vojnici povukli sa pograničnog područja između Sirije i Turske, isključivo usmjerena na kurdske snage iz takozvane Narodne zaštitne jedinice.

Turska na pripadnike Narodne zaštitne jedinice gleda kao na teroriste i tvrdi da su oni povezani sa kurdskim pobunjenicima, koji djeluju na jugoistoku Turske.

Možete da nas pratite i putem aplikacije za Android ili iPhone/iPad.
Možete da nas pratite i na Facebook stranici

IZDVAJAMO