Svijet

"Ne želimo da se rat širi" Borelj istakao da će EU nastaviti da podržava Ukrajinu i da je uloga Turske u pregovorima jako bitna

Visoki predstavnik Evropske unije za vanjsku politiku Žozep Borelj boravi u Antaliji gdje prisustvuje Diplomatskom forumu. Borelj je dao intervju za CNN Turska, gdje je rekao da će sankcije Evropske unije znatno oštetiti Rusiju.

"Ne želimo da se rat širi" Borelj istakao da će EU nastaviti da podržava Ukrajinu i da je uloga Turske u pregovorima jako bitna
FOTO: SEAN GALLUP/EPA

Putin krši ljudska prava. Čak bombarduje bolnice. Ruska vojska nije mogla slomiti otpor. Ukrajinci i dalje pružaju otpor – rekao je Borelj.

– Želimo da budemo sa Ukrajincima u EU, ali su potrebne neke procedure. Ovaj proces može potrajati dugo – dodao je on.

Pročitajte još

Borelj je dodao da Evropska unija želi izbjeći pokretanje većeg rata.

– Nećemo se vojno miješati. Ne želimo da se rat širi, ali moramo da podržavamo Kijev. Moramo da nanesemo štetu ruskoj ekonomiji, da oni ne bi mogli da nastave rat.

Niko ne treba da se pravda pred Putinom, jer on može da proširi svoje vojne akcije. To može biti protiv neke od zemalja NATO. Postoje ozbiljni strahovi. Putin će nastaviti da napada i mi moramo da ograničimo te napade – rekao je Borelj.

Visoki predstavnik EU za vanjsku politiku je rekao da Turska ima važnu ulogu u postizanju mira.

– Očekujem da će Turska nastaviti da igra ovu ulogu. Prvi korak je bio da se ministri okupe ovdje. Znam da nije bilo rezultata. Ionako nismo očekivali da će se završiti na prvom sastanku. Ovo je bio prvi korak.

Turska je regionalna sila i više od toga. Ima uticaj i u Rusiji i u Ukrajini. To je zemlja kandidat za članstvo u EU. Ima veoma jake veze sa EU. Sada se mora postići prekid vatre. Ljudi umiru od gladi, hladnoće, bombi. Ovaj prekid vatre mora biti postignut što je prije moguće – poručio je Borelj za CNN Turska.

Prihvati notifikacije