Politika

EU budno prati dešavanja na Kosovu: Moramo da se vidio ko je organizovao, a ko je izvršio teroristički napad

Portparol EU Peter Stano rekao je danas da je jučerašnji sastanak visokih diplomata EU sa specijalnim izaslanikom EU za dijalog Miroslavom Lajčakom i specijalnim izaslanikom SAD za Zapadni Balkan Gabrijelom Eskobarom, samo jedna od brojnih diplomatskih inicijativa koje se odvijaju povodom situacije na KiM.

Banjska, Zvečan, Kosovo i Metohija
FOTO: DJORDJE SAVIC/EPA

Kako je rekao, ambasadori zemalja članica EU ponovo će se sastati u toku popodneva kako bi razgovarali o tome.

– Države članice (EU) razgovaraju o situaciji i razmjenjuju informacije o situaciji na terenu. Sljedeći sastanak će se odigrati danas popodne. Ambasadori zemalja članica će se sastati kako bi razgovarali o situaciji. To su politički procesi koji se trenutno odvijaju, razgovara se o tome šta se tačno dogodilo i koji kurs akcija će zemlje članice zauzeti – naveo je Stano na konferenciji za novinare.

Dodao je da EU ne želi da izlazi sa ocjenama i osudama dok se ne završi zvanična istraga i ne sakupe činjenice.

– Koliko smo shvatili istraga je još uvijek u toku. Nije završena i u potpunosti je sprovodi kosovska policija. Euleks i Kfor pružu pomoć na zahtjev. Moramo da vidimo ko je organizovao, a ko je izvršio ovaj teroristički napad. A odgovorne bi onda trebalo sprovesti pravosudnim organima, kako bi odgovarali. EU je bila veoma jasna – istakao je Stano.

Pročitajte još

Stano je rekao i da misija Euleksa djeluje na terenu KiM kao drugi bezbjednosni činilac, u skladu sa svojim mandatom i može reagovati jedino ukoliko kosovska policija od nje to zatraži.

– Euleks u skladu sa svojim mandatom radi sve što može kako bi pružio podršku kosovskoj policiji ukoliko ona zatraži. I mogu da potvrdim da je saradnja do sada bila veoma dobra. Euleks izvršava zadatke koje je od njega tražila i zamolila kosovska policija i nastaviće to da rade – rekao je Stano.

Dodao je da je šef misije Euleksa na Kosovu i Metohiji general-major karabinjera Đovani Pjetro Barbano u stalnom kontaktu sa visokim predstavnikom EU za spoljnu politiku i bezbjednost Žozepom Boreljom i informiše ga o novostima sa terena.

Stano je naglasio da Borelj i Lajčak predvode dijalog na osnovu mandata 27 zemalja članica Unije i na zahtjev Beograda i Prištine.

– EU kao posrednik u dijalogu može samo da pomogne stranama da dođu do dogovora, ali neophodne su spremnost, hrabrost i želja da do kompromisa i konstruktivnih rješenja dođe – naglasio je Stano.

Stano je podsjetio da su sve zemlje članice EU u poslednjem saopštenju izrazile punu podršku Borelju i Lajčaku kao medijatorima u dijalogu između Beograda i Prištine. Stano je dodao da je EU u konstantnom kontaktu sa svim učesnicima u dijalogu i da sa njima komunicira preko odgovarajućih kanala, a ne preko medija.

– Najvažnije je u ovom trenutku, kada su u pitanju teroristički napadi, obaviti potpunu istragu i ustanoviti ko snosi odgovornost – zaključio je Stano, piše Blic.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu
Prihvati notifikacije