Politika

Evropski savjet analizirao situaciju: Postupci Prištine vode ka daljem povećanju tenzija na Kosovu

Postupci vlasti u Prištini, uključujući oduzimanje zemlje na sjeveru Kosova, naloge za iseljenje, telekomunikacije i korišćenje specijalnih policijskih snaga za policijske dužnosti u zajednici, nisu u skladu sa vladavinom prava i mogu da doprinesu daljem povećanju tenzija, saopštio je Evropski savjet.

Evropski savjet analizirao situaciju: Postupci Prištine vode ka daljem povećanju tenzija na Kosovu
FOTO: INFO LEADER MEDIA/ANADOLIJA

U saopštenju, izdatom nakon sastanka u okviru Dijaloga Beograda i Prištine održanog u četvrtak, 14. septembra, navodi se da neprekidni napadi koje vrše kriminalne grupe i zastrašivanje novoregrutovanih srpskih kadeta i lokalnog stanovništva nisu prihvatljivi i moraju odmah da se prekinu.

Evropski savjet naglasio je važnost održavanja prijevremenih lokalnih izbora na sjeveru Kosova, kako bi se pomoglo smanjenju tenzija.

– Neophodno je najbrže rješenje kojim bi se omogućilo raspisivanje izbora. Ohrabrujemo Srbe na Kosovu da se u potpunosti uključe u izborni proces i javno objave svoje bezuslovno učešće – ističe se u saopštenju.

Brisel je pozvao sve političke aktere, na svim nivoima vlasti u Beogradu i Prištini, da se konstruktivno uključe u proces koji će omogućiti izbore, da izbjegavaju dalje korake koji vode ka eskalaciji i da podrže napredak u Dijalogu uz posredstvo Unije.

Pročitajte još

EU je izrazila zabrinutost zbog nedostatka sprovođenja Sporazuma o putu ka normalizaciji i Implementacionog aneksa, u vezi kojih su se strane saglasile ranije ove godine.

Brisel je pozvao Beograd i Prištinu da se angažuju na konstruktivan način i u dobroj namjeri, a to znači da se bez odgađanja započne sprovođenje ranije postignutih dogovora.

– EU podsjeća strane na njihovu odgovornost da poštuju povjerljivost u Dijalogu, što je ključna komponenta bilo kog osjetljivog političkog procesa pregovora – napominje se u saopštenju.

Brisel je izrazio zabrinutost zbog nedostatka napretka u deeskalaciji tenzija na sjeveru Kosova, uz napomenu da situacija ostaje napeta, uprkos pozivima EU i međunarodnih partnera na deeskalaciju, te da do sada preduzeti koraci nisu bili dovoljni.

U saopštenju se dodaje da EU u potpunosti podržava visokog predstavnika EU za spoljnu politiku i bezbjednost Žozepa Borelja u kapacitetu zvaničnika koji omogućuje Dijalog Beograda i Prištine, kao i specijalnog predstavnika EU za Dijalog Miroslava Lajčaka.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu