Svijet

Evropski savjet osudio nasilje: Hamas da odmah pusti taoce, bez ikakvih uslova

Lideri Evropskog savjeta usvojili su danas zajedničku izjavu koja određuje poziciju Evropske unije prema razvoju situacije na Bliskom istoku, pozivajući militante Hamasa da odmah puste taoce, bez ikakvih uslova.

Evropski savjet osudio nasilje: Hamas da odmah pusti taoce, bez ikakvih uslova
FOTO: ALI JADALLAH/ANADOLIJA

Evropska unija najsnažnije osuđuje Hamas i njihove brutalne terorističke napade širom Izraela, uz duboko žaljenje zbog gubitaka života. Nema opravdanja za teror. Naglašavamo da je izraelsko pravo da se brani u skladu sa humanitarnim i međunarodnim pravom, usljed tako nasilnih i diskriminatornih napada. Ponavljamo važnost osiguravanja zaštite svih civila u svakom trenutku, u skladu sa međunarodnim zakonom, poručili su iz Evropskog savjeta na svom sajtu.

Pročitajte još

Oni su pozvali Hamas da odmah pusti taoce.

– Ponavljamo važnost pružanja hitne humanitarne pomoći i spremni smo da nastavimo da podržavamo civile u Gazi kojima je pomoć potrebna, u koordinaciji sa partnerima, a da istovremeno osiguramo da tu pomoć ne zloupotrebe terorističke organizacije. Ključno je da se spriječi regionalna eskalacija – dodali su iz Evropskog savjeta.

Iz Brisela su poručili da ostaju posvećeni trajnom i održivom miru zasnovanom na rješenju dvije države kroz pojačane napore u bliskoistočnom mirovnom procesu.

– Naglašavamo potrebu da se široko angažujemo sa legitimnim palestinskim vlastima kao i sa regionalnim i međunarodnim partnerima koji mogu da imaju pozitivnu ulogu u sprečavanju dalje eskalacije – dodaje se.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu
Prihvati notifikacije