Svijet

Mišel zadovoljan produžetkom primirja “Brisel pozdravlja dogovor Hamasa i Izraela, očuvanje života mora biti glavni prioritet”

EU pozdravlja dogovor palestinskog pokreta Hamas i Izraela o produženju humanitarne pauze do četvrtka, 30. novembra, saopštio je predsjednik Evropskog savjeta Šarl Mišel.

izrael gaza
FOTO: ABED RAHIM KHATIB/ANADOLIJA

Dvodnevno produženje pauze u neprijateljstvima između Izraela i Hamasa je dobrodošao razvoj događaja, napisao je Mišel na platformi Iks.

On je naveo da je EU zahvalna zemljama uključenim u pregovore kao posrednicima, posebno SAD, Egiptu i Kataru, “na njihovim naporima koji su bili od ključnog značaja”.

Pročitajte još

Očuvanje i zaštita života civila mora biti glavni prioritet za sve članove međunarodne zajednice – dodao je Mišel.

Katar je ranije saopštio da je postignut dogovor između Izraela i Hamasa o dvodnevnom produženju humanitarnog primirja u Pojasu Gaze pod istim uslovima kao i prethodni.

Katar je prošle sedmice posredovao u dogovoru između Izraela i Hamasa o četvorodnevnom primirju i razmjeni zarobljenika i talaca, kao i o isporuci humanitarne pomoći u Pojas Gaze. Prva grupa izraelskih i stranih talaca puštena je iz ove enklave u petak, 24. novembra.

Bonus video

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu
Prihvati notifikacije