Digitalna Srpska

Evropski sud pravde odlučio: Nacionalne regulatorne agencije MOGU DA TUŽE velike tehnološke firme

Evropski sud pravde donio je odluku da nacionalne regulatorne agencije mogu da tuže velike tehnološke firme iako nisu pod njihovom nadležnosti.

Evropski sud pravde odlučio: Nacionalne regulatorne agencije MOGU DA TUŽE velike tehnološke firme
FOTO: BORIS ROESSLER/EPA

Analitičari navode da bi odluka suda mogla da ohrabri nacionalne agencije da reaguju protiv američkih tehnoloških kompanija poput “Gugla”, “Tvitera” i “Epla”, čija su evropska sjedišta u Irskoj.

Brojne regulatorne agencije iz EU dugo su se žalile zbog postupaka njihovih irskih kolega, navodeći da im treba previše vremena da donesu odluku o određenim slučajevima.

Irska je odbacila ove kritike i navodi da su posebno oprezni u rješavanju slučajeva moćnih i bogatijih tehnoloških giganata.

Evropski sud pravde reagovao je nakon što je sud iz Belgije zatražio mišljenje o tužbi “Fejsbuka” zbog teritorijalne nadležnosti agencije iz te zemlje, koja je pokušala da spriječi praćenje belgijskih korisnika putem uskladištenih “kolačića” u dodacima sa društvenih mreža, bez obzira na to da li imaju profil.

– Pod određenim uslovima, nacionalne nadzorne administracije mogu da iskoriste ovlaštenje i da slučaj navodnog kršenja regulative EU o zaštiti podataka (GDPR) iznesu pred sud članice, iako administracija nije vodeće regulatorno tijelo u tom procesu – ističe se u odluci suda.

Na osnovu regulative EU o zaštiti podataka ili GDPR, “Fejsbuk” se nalazi pod nadzorom irske administracije za zaštitu privatnosti jer je sjedište kompanije u toj zemlji.  

Prihvati notifikacije