Kultura

FESTIVAL AMATERSKOG TEATRA U LAKTAŠIMA U takmičarskom programu pet pozorišnih grupa

Svečano otvaranje ovogodišnjeg jubilarnog, 15. Internacionalnog festivala amaterskog teatra, održaće se danas u 18:30 časova, izložbom fotografija u Galeriji JU "Centar za kulturu i obrazovanje" Laktaši.

FESTIVAL AMATERSKOG TEATRA U LAKTAŠIMA U takmičarskom programu pet pozorišnih grupa
FOTO: CENTAR ZA KULTURU I OBRAZOVANJE LAKTAŠI

Nakon otvaranja izložbe, u 19 časova, premijerno će igrati predstava „Milion i po”, rađena po motivima komedije „Prah” Đerđa Špire, u režiji Ognjena Todorovića, a u izvedbi Dramskog studija „Daske”. Sve predstave će biti odigrane na kamernoj sceni u velikoj sali „Centra za kulturu i obrazovanje” Laktaši.

FOTO: CENTAR ZA KULTURU I OBRAZOVANJE LAKTAŠI
FOTO: CENTAR ZA KULTURU I OBRAZOVANJE LAKTAŠI

– Organizacija Festivala u ovim okolnostima, i uopšte, organizacija kulturnih programa u koji je uključen veći broj učesnika, je kao borba sa vjetrenjačama. Iako smo organizatori internacionalnog festivala, ove godine nismo objavljivali konkurs za prijave na festival svjesni da, svi koji bi se prijavili iz inostranstva ne bi mogli doći zbog trenutne epidemiološke situacije – rekla je direktorka „Centra za kulturu i obrazovanje“, Slađana Čovičković

Zbog svega toga, ove godine, selektor Milan Gajić pozvao je šest amaterskih pozoriša iz BiH da uzmu učešće na Festivalu.

– Evidentno je da je jako malo amaterskih pozorišta i da je ovakva situacija izuzetno nepovoljna za opstanak amaterizma iz kojeg se regrutuju talenti koji svoj put nastavljaju na akademijama dramskih umjetnosti – dodala je ona.

Kako kaže, veoma je važno održavanje kulturnih manifestacija, kako za pojedinca kojem je to kratak bijeg iz stvarnosti i duhovna nadgradnja, tako i za cjelokupno društvo.

– Kako su se sve oblasti prilagodile novim uslovima rada, nema razloga da se i kulturni programi ne prilagode i realizuju uz ograničenja koja se moraju poštovati dok traje epidemija. Festivali i amaterska pozorišta su veoma važan segment u razvoju cjelokupne kulture u manjim mjestima kao što su Laktaši, sa njima i iz njih sve počinje, njihov značaj je nemjerljiv i zbog toga ih treba njegovati – naglasila je Čovičkovićeva.

FOTO: CENTAR ZA KULTURU I OBRAZOVANJE LAKTAŠI
FOTO: CENTAR ZA KULTURU I OBRAZOVANJE LAKTAŠI

U takmičarskom dijelu programa, pored domaćina, učestvovaće još četiri pozorišne grupe iz Banjaluke, Prnjavora, Mostara i Trebinja.

Stručni žiri čine Renata Agostini, Duško Pevulja i Aleksandra Spasojević. Voditeljka okruglog stola je Ljiljana Čekić, glumica Narodnog pozorišta Republike Srpske.

– S obzirom da već duži period nismo bili u mogućnosti da organizujemo pozorišne predstave zbog renoviranja sale i epidemiološke situacije koja još uvijek traje, mi smo se poželjeli publike, a pretpostavljam i publika kvalitetnih kulturnih događaja. Nažalost, i dalje je na snazi odluka da samo 50 osoba može da sjedi u publici – dodala je Slađana Čovičković.

Predstava kojom će se predstaviti domaćin, nazvana “Milion i po”, pokazuje najdublji sloj margine. Riječ je komediji, međutim, smijeh nije jedino što će publici biti predstavljeno.

Vikend posvećen pozorištu

– Kako vec dugo nismo izašli pred publiku sa novim materijalom, ova premijera i festival nam daju jos veću motivaciju i odgovornost da uradimo odličan posao na naše, ali i opšte zadovoljstvo. Lično mislim da smo se kolektivno uželjeli dobrih komada i umjetnosti, s toga će vikend pred nama biti idealna prilika da publiku, ali i naše glumce vratimo tamo gdje pripadaju – rekao je Ognjen Todorović.

Ova duodrama vodi u dom socijalno ugroženog bračnog para, koji spletom okolnosti dolazi do iznenadnog bogatstva koje će ih pomjeriti iz svakodnevnog smiraja. Svojevrsna katarza donosi brojna razotkrivanja vlastite i međusobne suštine bračnih odnosa i samospoznaje, te stavlja njihovu ljubav na test i iskušenje. Životna priča glavnih junaka pokušaće da odgovori na životna pitanja i ispita njihovu snagu, izdržljivost i spremnost na kompromis.

– Naše pozorište imalo je prilično radno, ali i vrlo uspješno ljeto, tako da smo uz kolektivni trud uspjeli da nadoknadimo onih nekoliko mjeseci karantina i uspješno privedemo kraju ovu sezonu. Sve ove restrikcije koje su bile na snazi kada su u pitanju putovanja i godišnji odmori, mi smo iskoristili da radimo i stvaramo nove projekte. Ovo ljeto ćemo definitivno pamtiti po nagradama, radu, druženju i dobroj energiji – rekao je reditelj ove predstave, Ognjen Todorović.