Gradovi

Film “Graničari” o novogradskoj brigadi: Tri decenije od formiranja slavne jedinice Vojske Republike Srpske

U organizaciji boračkih udruženja i opštine Novi Grad, snimljen je dokumentarni film “Graničari”, o istorijatu novogradske brigade. Premijerno će biti prikazan 29. juna, na 30. godišnjicu od formiranja poznate i slavne ratne jedinice.

Film “Graničari” o novogradskoj brigadi: Tri decenije od formiranja slavne jedinice Vojske Republike Srpske
FOTO: MILAN PILIPOVIĆ/RINGIER

Ova brigada Vojske Republike Srpske, kažu njeni bivši borci, imala je izuzetno težak ratni put, brojne pobjede, ali najznačajnija je odbrana Novog Grada. U septembru 1995. godine ovu opština u Republici Srpskoj pokušavale su da osvoje dvije vojske, takozvana Armija BiH i vojska Hrvatske.

– Ovaj film prikazuje svu muku koju su pripadnici novogradske brigade pretrpjeli, ali ujedno i ponos koji ih je vodio do odbrane voljenog grada – kazao je za Srpskainfo Nedeljko Lajšić, autor filma “Graničari” i najmlađi borac ove ratne jedinice.

FOTO: USTUPLJENA FOTOGRAFIJA
FOTO: USTUPLJENA FOTOGRAFIJA

Obaveza nas, koji smo imali tu sreću da preživimo rat, ističe Lajšić, je da čuvamo sjećanje na slavne dane, ali istovremeno i sjećanje na one koji su položili svoje živote.

– Dokumentarni film “Graničar” je priča o patriotizmu, ljudskim vrlinama, hrabrosti, ali i poruka da je sloboda ovdje skupo plaćena. U ovom filmu učestvuju brojni svjedoci, borci, kao i potomci naših junaka. Meni kao autoru, bilo je zadovoljstvo da oživim sjećanje na ratno vrijeme, na drugove sa kojima sam dijelio ratnu sudbinu – naglasio je Lajšić.

Mirko Novaković, komandant 5. bataljona novogradske brigade smatra veoma važnim, dokumentovanje ratnog puta ove jedinice.

– Povodom 30 godina od formiranja novogradske brigade naša ideja je bila da uradimo monografiju i dokumentarni film. Znali smo da je Nedeljko Lajšić bio pripadnik novogradske brigade, da odlično poznaje borce, ratni put i da je sa nama bio u najtežim danima. Zato smo odlučili da on bude autor filma – kazao je Novaković.

FOTO: USTUPLJENA FOTOGRAFIJA
FOTO: USTUPLJENA FOTOGRAFIJA

 Marinko Gačić predsjednik BORS  Novi Grad najavio je bogat program na obilježavanju tri decenije od formiranja novogradske brigade.

– Nizom manifestacija obilježićemo trideset godina formiranja naše brigade. Centralni događaj je promocija monografije o ratnom putu brigade i premijera filma “Graničari” , 29. juna na godišnjicu formiranja brigade – rekao je Gačić.

Prihvati notifikacije