Društvo

(FOTO) Jaja SKUPLJA nego prošle godine, a i farbanje u lukovici POSTAJE LUKSUZ: Da li će nam cijene “zaljutiti” Vaskrs

Domaćinstva u Srpskoj se uveliko pripremaju za Vaskrs, a građanima sa manjim primanjima ove godine će biti teže pripremiti vaskršnju trpezu.

lukovica Tržnica farbanje jaja
FOTO: MIOMIR JAKOVLJEVIĆ/RINGIER

Za jedno jaje se izdvaja i do 0,60 KM, a lukovica za farbanje jaja skuplja nego prošle godine.

Blizina Vaskrsa tjera kupce na tezge gdje se prodaju jaja, a tamo ih dočekuje iznenađenje. Jaja i lukovice za farbanje su skuplji nego prije godinu dana. Ali kako naš narod kaže ma koliko god bile veće cijene ove godine, Vaskrs se mora proslaviti.

jaja trgovac pijaca
FOTO: MIOMIR JAKOVLJEVIĆ/RINGIER
lukovica
FOTO: MIOMIR JAKOVLJEVIĆ/RINGIER
jaja
FOTO: MIOMIR JAKOVLJEVIĆ/RINGIER
jaja
FOTO: MIOMIR JAKOVLJEVIĆ/RINGIER

-Cijene su veće nego prošle godine. Jaja su poskupila, ali i cijene mesa su skočile. Biće skup roštilj i jaja ove godine. Sve što je bilo normalno prije sad nam postaje luksuz. Teleća šnicla je 35 KM, mlada prasetina u mesnicama je 23 KM, kilo ćevapa prelazi odavno 20 KM. Kilogram jagnjetine ide na 30 KM u mesnicama, a primanja su mala – kaže Jadranka Budimir koju smo zatekli na Tržnici.

I pored većih cijena, trgovci zadovoljno trljaju ruke. Vjeruju u dobru zaradu bez obzira na veće cijene Naime, cijena jaja je skuplja u odnosu na prošlu godinu, tako da za jedno jaje morate izdvojiti 0,50KM,  a na nekim tezgama i 0,60.

– Kod mene je paket od 10 jaja 6 KM, a hoće li se povećati cijena zavisi od potražnje, jer jaja slabo idu sad, ali do Vaskrsa ima vremena i sigurno će još više porasti potražnja – izjavila je prodavačica za Srpskainfo.

Drugi štand na “Tržnici” nudi veću ponudu jaja, pa je za ona sitnija za 10 komada potrebno izdvojiti 3,50 KM. 

– Nije sve u veličini, cijena zavisi i od kvalitete. Sitna jaja su od mladih koka i mora biti malo jeftinije – naglasila je prodavačica.

Pored jaja od 0,35KM, nalaze se i skuplja pa im cijena ide do 0,50KM.

– Bio je jedan Uskrs, a sada ide i Vaskrs, normalno da je bilo potražnje za jajima, a i biće je – priča zadovoljna prodavačica.

Kako je naglasila na njenoj tezgi neće doći do poskupljenja i cijene ostaju kakve su i sada.

U Srpskoj je inflacija uticala i na cijenu lukovice, pa joj je trenutna cijena 1,50 KM, dok je prošle godine kesa lukovice iznosila jednu marku.

Ako ste stalna mušterija onda ćete možda imati sreće i dobiti gratis lukovicu ako kupite neke druge proizvode sa tezge, poručila je radnica sa “Tržnice”.

– Narudžbe za domaća jaja od kokoški koje hodaju se najviše traže. Paket od 10 komada košta 6 KM, a u ponudi imam jaja od 5 KM – izjavila je ona.

Prodavačica dodaje da je inflacija uticala na sve proizvode, pa je sve skuplje za 1 KM ili pola marke.

– Prošle sedmice je došlo do poskupljenja goriva, a kada gorivo poskupi odmah su i cijene proizvoda veće – naglašava ona.

Pročitajte još

Jedan paket od 10 komada jaja u prodavnicama se može pronaći od 3,89 pa sve do 4,39 KM. Naravno, u zavisnosti od veličine kreće se i cijena, pa M veličinu možete pronaći za 3,69, a L veličinu za 3,89 KM.

I cijene mesa bi mogle da nam “zaljute” Vaskrs. Mesari već sad ne kriju da će u narednim danima cijene biti veće. Sve to pravdaju potražnjom, ali i slabom ponudom domaćeg mesa.

-Uvoz je pogasio neke farme i smanjio stočni font. Ponuda je mala, a potražnja velika i sve to dodatno utiče na veće cijene. Meso iz uvoza je takođe šteteno djelovalo na naše domaće proizvođače. Cijene će sigurno biti nešto veće – rekli su nam u jednom poznatom banjalučkom lancu mesnica.

Kako smo već pisali, cijena prasića se kreće od 12 do 15 KM po kilogramu, tako za prase od 25 kilograma žive vage morate izdvojiti do 375 KM. Ako ste planirali proslaviti Vaskrs uz roštilj, za kilogram ćevapa morate izdvojiti 23 KM. Kada je riječ o roštiljskim kobasicama, njihova cijena iznosi 14 KM, a pileće pljeskavice se mogu pronaći za 7 KM. Cijena pilećih krilaca najviše divlja i ona iznosi ni manje ni više nego 7,25 KM.

Svaka godina je skuplja, ali tradicija i običaji će biti ispoštovani.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu