Društvo

(FOTO) “Lupa šakom o sto, izbacuje djecu iz škole” Roditelji djece s teškoćama se žale na direktora, kojem se smješi 3. mandat

Da li direktor vaspitno obrazovne ustanove, koju pohađaju djeca s teškoćama, zaista lupa šakom o sto, galami na roditelje, a djecu izbacuje iz škole prema sopstvenom nahođenju, kako tvrde roditelji?

centar za obrazovanje i vaspitanje rehabilitaciju slušanja i govora
FOTO: MIOMIR JAKOVLJEVIĆ/RINGIER

Ili mame i tate traže previše, i od škole i od svoje djece, i pri tom, kako navodi direktor “zaboravljaju da uz prava imaju i obaveze”?

U svakom slučaju, u Centru za obrazovanje, vaspitanje i rehabilitaciju sluha i govora u Banjaluci situacija je napeta, pogotovo zato što je u toku procedura za izbor novog ili reizbor starog direktora. 

Rok za prijavu kandidata ističe sutra, ali se još ne zna da li će se Saša Tatić, direktor zbog kojeg su se roditelji žalili Ombudsmanu za djecu RS, Ministarstvu prosvete i Ministarstvu zdravlja RS, kandidovati za treći uzastopni direktorski mandat.

“Galami i sam postavlja dijagnoze”

– Nisam još odlučio, ali ozbiljno razmišljam o tome – rekao je Tatić za Srpskainfo.

Tatić tvrdi da se na njega žali “svega dvoje roditelja”, ali nezadovoljnih je mnogo više, mada svi žele da ostanu anonimni kako im se djeca u školi ne bi našla na udaru.

centar za obrazovanje i vaspitanje rehabilitaciju slušanja i govora
FOTO: MIOMIR JAKOVLJEVIĆ/RINGIER
centar za obrazovanje i vaspitanje rehabilitaciju slušanja i govora
FOTO: MIOMIR JAKOVLJEVIĆ/RINGIER
centar za obrazovanje i vaspitanje rehabilitaciju slušanja i govora
FOTO: MIOMIR JAKOVLJEVIĆ/RINGIER
Saša Tatić defektolog centar za obrazovanje i vaspitanje rehabilitaciju slušanja i govora
FOTO: MIOMIR JAKOVLJEVIĆ/RINGIER

– Ako Tatić ostane direktor, nastaviće sa starom praksom: da lupa šakom o sto i galami na roditelje koji imaju bilo kakvu primjedbu, da kroji i prekraja razrede, mijenja učiteljice, da sam postavlja dijagnoze djeci, a nalaze specijalista sa UKC RS proglašava kupljenim i lažnim – rekla je jedna od majki.

Grupa roditelja je u svojoj žalbi navela da se svako malo, čak i usred školske godine, mijenja sastav razreda, učiteljice i učionice, što je za djecu s teškoćama posebno stresno.

Tri učiteljice za sedam dana

– Jedan je razred početkom godine za sedam dana promijenio tri učiteljice, a jedan razred sa petoro đaka i učiteljicom je smješten u prostorijicu od dva i po kvadrata – navode roditelji.

Roditelji se žale i na “miješanje” djece koja imaju blage poteškoće, sa mališanima sa ozbiljnim  razvojnim problemima, što, tvrde, loše utiče i na jedne i na druge.

Zbog djece koja su sklona bježanju u mješovitim razredima, i ona djeca koja bi mogla izlaziti napolje, na odmoru ostaju zatvorena u učionici – žale se roditelji.

Oni tvrde da direktor Tatić hoće da iz škole “izbaci” petoro djece, koja su ovdje u proteklih pet godina pohađala vrtić, te prvi i drugi razred osnovne.

– On je to odlučio bez ikakvog pisanog dokumenta i obrazloženja – tvrde roditelji.

Direktor Saša Tatić ima svoju verziju priče. On tvrdi da neka djeca, jednostavno, ne mogu da prate nastavu.

Saša Tatić defektolog centar za obrazovanje i vaspitanje rehabilitaciju slušanja i govora
FOTO: MIOMIR JAKOVLJEVIĆ/RINGIER

– Nisu djeca problem, sva djeca su dobra, izazov je raditi sa pojedinim roditeljima – kaže Tatić za Srpskainfo.

Podsjeća da Centar za obrazovanje, vaspitanje i rehabilitaciju sluha i govora u svom sastavu ima vrtić, koji pohađaju djeca starija od tri godine. U tom vriću je trenutno 30 mališana: 7 sa slušnim i govornim smetnjama i 23 sa drugim teškoćama. 

Osnovnu školu u sklopu Centra pohađaju 64 đaka, od čega 11 sa problemima sa sluhom i govorom. dok ostali učenici imaju druge poteškoće. Četvoro đaka pohađa srednjoškolski program za pekare i frizere.

– Mi smo, dakle, vaspitno obrazovne ustanova, nismo dnevni centar. Djeca ovdje dolaze da uče čitati, pisati, računati. Dijete koje se ne može uključiti u nastavu, ili ne može da bar bude mirno tokom časa, da ne ometa drugu djecu, nažalost nije za naš Centar – kaže Tatić.

“Ne smijemo ih vezati”

Priznaje da učenike zaključavaju u kabinete tokom odmora, zato što među njima “ima djece koja bi pobjegla”.

Šta drugo da radimo, ne smijemo ih vezati za stolice – kaže Tatić.

Dodaje da ima slučajeva da roditelji dovode djecu koja do šeste, sedme godine nisu skinula pelene.

– I šta onda očekuju: da im defektolozi mijenjaju pelene – kaže Tatić.

Kad su u pitanju navodi roditelja da na njih viče i da lupa šakom o sto, Tatić odgovara da, naprotiv, ima mnogo strpljenja: i sa njima i sa djecom. 

Nije to lako, kad vam dođu tata ili mama i za svoje dijete od sedam osam godina kažu: ja mu ne mogu ništa. Ili kad dijete očigledno treba pomoć, a oni neće da ga odvedu psihijatru ili mu ne daju terapiju – priča Tatić, koji je po struci defektolog.

Kad su u pitanju zamjene učiteljica i prekrajanje razreda, odgovara da je to neminovno zbog organizacije posla.

Pročitajte još

– Ljudi se ovdje satraše da organizuju nastavu, da sve bude pokriveno, da imamo maksimum petoro djece u razredu. A neki roditelji očekuju da se jedan nastavnik ili stručnjak bavi samo njihovim djetetom. To ne može, toga nema nigdje u svijetu – kaže Tatić.

Šta će prije: novi mandat ili kontrola?

Iz institucije Ombudsmana za djecu RS poručuju da su još u septembru primili žalbe roditelja i da su ih odmah proslijedili Republičkom pedagoškom zavodu RS.

– Roditelji su u svojoj žalbi naveli 12 tačaka, a svaka od njih zaslužuje poseban stručno pedagoški nadzor – kaže za Srpskainfo Gordana Rajić, ombudsman za djecu RS.

Dodaje da su joj iz Republičkog pedagoškog zavoda odgovorili da će vanredni nadzor, tokom kojeg će biti temeljito prečešljan rad Centra, biti obavljen u decembru.

-Kada dobijemo nalaze te kontrole, odlučićemo o daljim koracima – kaže Rajićeva.

Decembar odmiče, ali nadzornici iz RPZ još nisu došli da provjere navode nezadovoljnih roditelja, a kad će ne zna se.

Moglo bi se desiti da Saša Tatić bude ponovo izabran za direktora prije nego što nadzornici dođu u kontrolu.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu
Prihvati notifikacije