Društvo

(FOTO) Ne damo ni kapi Duboke: U Grabovici kod Kotor Varoša 10. marta veliki protesni skup protiv izgradnje MHE

U Grabovici kod Kotor Varoša 10. marta će biti održan veliki protesni skup protiv izgradnje male hidro-elektrane na rijeci Dubokoj, potvrdio je danas Tomislav Dubočanin, predsjednik Koalicije za zaštitu rijeke Duboke.

(FOTO) Ne damo ni kapi Duboke: U Grabovici kod Kotor Varoša 10. marta veliki protesni skup protiv izgradnje MHE
FOTO: USTUPLJENA FOTOGRAFIJA

Prema njegovim riječima, najavljena izgradnja mini-hidroelektrane planirana je na području koje je Prostornim planom Republike Srpske do 2025. godine predviđeno da se proglasi spomenikom prirode, što je nevjerovatan apsurd.

– Kanjon rijeke Duboke, kojim dominira nadaleko poznati vodopad Skakavac, jedna je od najpoznatijih turističkih destinacija u ovom dijelu Republike Srpske, koju svakodnevno pohode turisti iz cijelog regiona – napomenuo je Dubočanin.

On je istakao da je najavljena izgradnja male hidro-elektrane mobilisala ne samo mještane Duboke, nego kompletno stanovništvo opštine Kotor Varoš.

– Ljudi ne mogu sa shvate da se da se biser netaknute prirode, koji je turistički dragulj Republike Srpske i ogromna razvojna šansa opštine Kotor Varoš, može na ovakav način tretirati i da interes investitora može biti ispred interesa mještana i kompletne lokalne zajednice – rekao je Dubočanin.

FOTO: USTUPLJENA FOTOGRAFIJA
FOTO: USTUPLJENA FOTOGRAFIJA
FOTO: USTUPLJENA FOTOGRAFIJA
FOTO: USTUPLJENA FOTOGRAFIJA
FOTO: USTUPLJENA FOTOGRAFIJA
FOTO: USTUPLJENA FOTOGRAFIJA
FOTO: USTUPLJENA FOTOGRAFIJA
FOTO: USTUPLJENA FOTOGRAFIJA

On je istakao da su dolazak na protesni skup, osim građana opštine Kotor Varoš, najavili predstavnici brojnih udruženja koja okupljaju ekologe, lovce, ribolovce, planinare i ljubitelje prirode iz svih dijelova Republike Srpske.

– Organizovan dolazak na proteste najavili i mještani Duboke i Grabovice koji žive Banjaluci, Laktašima, Čelincu, kao i iz Srbije i zemalja Zapadne Evrope – istakao je Dubočanin.

On je potvrdio da pravni timovi, koje je angažovala Koalicija za zaštitu rijeke Duboke, detaljno rade na analizi svih dokumenata, koji se odnose na gradnju mini hidro-elektrane na toj rijeci  i da će protiv svih za koje su utvrdi da nisu postupali u skladu sa zakonom biti podnesene krivične prijave.

– Jasno je da izgradnja mini hidro-elektrana donosi korist samo pojedincima i interesnim grupama. Narodna skupština Republike Srpske usvojila Deklaraciju o zaštiti rijeka kojom je Vlada Srpske obavezana da izvrši analizu svih ugovora o koncesiji za izgradnju malih hidro-elektrana i obustavi izdavanje razmatranje novih zahtjeva. Smatramo da nije  normalno da prirodno nasljeđe bude žrtvovano radi zarade pojedinaca – rekao je Dubočanin.

On je naglasio da je zaštita rijeka od vitalnog interesa za svaku državu u svijetu, dodajući da je bilo prijeko potrebno pristupiti izmjenama koncesione politike u oblasti izgradnje i korištenja mini hidro-elektrana.

Dubočanin je napomenuo da je opština Kotor Varoš bogata čistim planinskim rijekama, koje bi mogle biti ogroman turistički potencijal, a ne poligon za uništavanje.

– Vlada Republike Srpske bi trebala održati tematsku sjednicu po ovom pitanju. Mora se sagledati i analizirati postojeće stanje, zauzeti jedinstven stav i konačno jasno i glasno reći koliku imamo štetu, a koliku korist od mini hidrocentrala. Mislim da Srpska od njih ima minornu korist i nemjerljivo veliku štetu – poručio je Dubočanin.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu
Prihvati notifikacije