Biznis

(FOTO) Pobjednici m:tel App takmičenja putuju na Regionalni izazov u Beogradu

I ove godine srednjoškolci iz BiH, a u okviru m:tel App takmičenja, donijeli su nove ideje i aplikacije, čime su ponovo pokazali da se znanje i trud itekako vrednuju.

(FOTO) Pobjednici m:tel App takmičenja putuju na Regionalni izazov u Beogradu
FOTO: MTEL

Iako su sve aplikacije koje su došle na ovaj konkurs bile interesantne i funkcionalne, od njih 19 izabrano je pet najboljih, po mišljenju stručnog žirija ovog takmičenja. Upravo te aplikacije će predstavljati BiH na Regionalnom app izazovu, koje će biti održano 6. marta 2024. godine u Beogradu.

Podsjećamo, ovo takmičenje ima regionalni karakter budući da se održava u organizaciji Telekom Srbija grupe, te će u njemu svoje znanje i talenat odmjeriti učenici iz tri zemlje: Srbije, Crne Gore i BiH. Svake godine, zemlja domaćin Regionalnog app takmičenja je jedna od navedene tri, a ove godine to će biti Srbija.

S tim u vezi, timovi iz BiH, koji će na Regionalnom app izazovu predstaviti svoje aplikacije dolaze iz škola Tehničke škole „Mihajlo Pupin“ iz Bijeljine, Saobraćajne i elektro škole Doboj, Mješovite srednje škole „Enver Pozderović“ iz Goražda, Srednjoškolskog centra „Milutin Milanković“ iz Milića, te Srednjoškolskog centra „Vasilije Ostroški“ Sokolac.

FOTO: MTEL
FOTO: MTEL

Aplikacija koju su uradili bijeljinski srednjoškolci pod nazivom ExpertEase, služi da povezuje ljude i stručnjake različitih profesija i stvara dinamičnu digitalnu zajednicu posvećenu razmjeni znanja i iskustva. Dobojski učenici su napravili aplikaciju „DetoxBuddy“, a ona je namijenjena humanom cilju – pomoći osobama sa problemom ovisnosti u njihovom procesu oporavka. Iz Goražda je stigla aplikacija „StudyBuddy“, namijena učenicima koji žele na jednom mjestu pregled svojih školskih obaveza i ocjena, te upravljanja procesom produktivnog učenja u vremenu. Srednjoškolci iz Milića su izradili aplikaciju „ARTour“, koja predstavlja turistički vodič opštine iz koje dolaze, a učenici iz Sokoca predstavili su svoju aplikaciju „You Choose You“, koja služi za promociju obrazovanja i fakulteta u regionu, kao alat za pronalaženje obrazovne ustanove za sve koji su na pragu tog životnog poglavlja.      

„Već sedam godina koliko organizujemo App takmičenje, radujemo se ovom izazovu za sve naše srednjoškolce i svakom njihovom uspjehu. I ovoga puta smo se trudili da ocijenimo sve segmente koje smatramo važnim za jednu aplikaciju – ideju, dizajn, tehničke karakteristike, ali i njen društveno odgovorni karakter i jedinstvenost“, rekao je predsjednik žirija ovog takmičenja Saša Salapura, glavni inženjer za planiranje, razvoj i izgradnju servisa i servisnih sistema kompanije m:tel. „S nestrpljenjem očekujemo Regionalno takmičenje u Beogradu, tim više jer je ove godine ponovo nagrada putovanje, ovoj put u Barselonu. Radujemo se trenutku kada ćemo znati kojem timu ćemo poželjeti srećan put“, naglasio je Salapura.

Osim što će imati priliku da se upoznaju, druže i odmjere snage u znanju sa svojim vršnjacima iz Srbije i Crne Gore, srednjoškolci iz BiH, dakle, imaju priliku i da osvoje vrijedne nagrade od kojih je glavna putovanje na međunarodni festival kreativnosti koji okuplja  umjetnike, dizajnere, kreativce i ljubitelje tehnologije iz cijelog svijeta – OFFF u Barseloni, u mjesecu aprilu.

 F.T.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu
Prihvati notifikacije