Digitalna Srpska

Proglašeni pobjednici 7. Regionalnog app izazova: Najbolje aplikacije timova iz Milića, Sremske Mitrovice i Podgorice

Na tradicionalnom, sedmom po redu, „Regionalnom app izazovu“ koji organizuju kompanije Telekom Srbija, m:tel BiH i m:tel Crna Gora, članice Telekom Srbija grupe, svoja idejna rješenja u vidu aplikacija koje olakšavaju život i imaju potencijal da načine pozitivne promjene u društvu, predstavili su članovi 15 timova srednjoškolaca iz regije.

Proglašeni pobjednici 7. Regionalnog app izazova: Najbolje aplikacije timova iz Milića, Sremske Mitrovice i Podgorice
FOTO: MTEL

Nakon nacionalnih takmičenja, na kojima je po pet timova iz svake zemlje izborilo učešće na završnom takmičenju u Beogradu, za najuspješnije proglašene su aplikacije ARTour tima „iTek“ iz Srednjoškolskog centra „Milutin Milanković“ iz Milića, Bquiet tima „Sylent“ iz Mitrovačke gimnazije, Sremska Mitrovica, te Vision Assist, aplikacija tima „Vision EXPERTS“ iz Srednje elektrotehničke škole „Vaso Aligrudić“ iz Podgorice, koji su nagrađeni i specijalnom nagradom za inovativnost „Snaga inovacije Igor Osmokrović“ za istu aplikaciju. Pobjednički timovi dobijaju priliku da posjete konferenciju u Barseloni posvećenu kreativnosti, vizuelnim i digitalnim umjetnostima, dok su dobitnicima specijalne nagrade uručeni prestižni mobilni telefoni.

Vladimir Lučić, generalni direktor Telekoma Srbija, uručio je nagradu pobjedničkom timu iz BiH, u ime kompanije domaćina ovogodišnjeg takmičenja, te je tom prilikom izjavio: „Za sve ove godine koliko traje naš program, kroz projekte u okviru njega stasale su generacije mladih programera koji se spremno nose sa svim izazovima današnjice. Tako i učesnici ovogodišnjeg Regionalnog app izazova, sadašnji srednjoškolci, već poseduju veliki potencijal i spremnost da uspešno savladaju sve buduće izazove“.

Talentovani učenici imali su priliku da, tokom rada na aplikacijama, uz podršku svojih profesora, ali i zaposlenih u Telekomu Srbija, m:tel-u Crna Gora i m:tel-u Bosna i Hercegovina, primijene znanje stečeno u školi, unaprijede sposobnosti rada u timu i da prezentujući aplikacije kao gotov proizvod, zaokruže kreativni proces.

FOTO: MTEL
FOTO: MTEL
FOTO: MTEL
FOTO: MTEL

U ime kompanije m:tel BiH nagradu timu iz Crne Gore uručila je Jelena Trivan, generalna direktorka kompanije m:tel, naglasivši da je ovo takmičenje još jedan dokaz da sve tri zemlje iz kojih dolaze takmičari polažu velike nade u mlade ljude i daju podsticaj da oni u njima ostanu i razvijaju se.

– Sve naše kompanije imaju programe stipendiranja studenata, pa pretpostavljajući da ćete nastaviti svoje školovanje na nekom od tehničkih fakulteta, znajte da vas tamo čekaju naše stipendije i naša podrška, a nakon toga i zaposlenje u našim firmama. Sve ovo je dokaz da su ovaj region i Telekom Srbija kao grupa orijentisane tako da podržavaju dugoročno i studiozno mlade od početka njihovih preduzetničkih inicijativa, pa sve do kraja njihovog radnog i životnog veka. Stojimo uz vas i čestitamo vam na svim uspesima – rekla je Jelena Trivan te istakla da je veoma zadovoljna činjenicom što je nagrada ponovo putovanje, tako da će pobjednici imati priliku da se druže sa svojim kolegama iz cijelog svijeta, te tako vidjeti da nismo na začelju nego da napredujemo u tome koliko ulažemo u mlade.

Dušan Radusinović, direktor Sektora za strategiju i rizike m:tel Crna Gora je čestitao pobjednicima i izrazio zadovoljstvo što ovaj projekat tradicionalno okuplja najtalentovanije mlade ljude iz regiona.

– Svijet mijenjaju ljudi sa vizijom – svijet mijenjate baš vi i imaćete apsolutnu podršku Telekom Srbija grupe. Ponosni smo na vas jer ste odabrali IT profesiju, koja je prije svih zakoračila u budućnost i tu smo da vam pomognemo da se razvijate i ostvarite kao uspješni profesionalci. Vrata IT svijeta otvaraju nove poslovne mogućnosti mnogo brže nego u bilo kojoj drugoj oblasti i zajedno ćemo ih otvoriti – rekao je Radusinović.

Poslije tri godine online održavanja, Regionalni app izazov okupio je u Beogradu učenike iz regiona koji su pored učešća u takmičenju imali mogućnosti da se upoznaju sa radovima i načinom razmišljanja svojih vršnjaka iz regiona, da se druže i posjete Muzej Nikole Tesle. Dodatna motivacija za učenike bila je i prezentacija Davora Sakača, direktora TS Ventures Fonda, koji je ukazao na kretanje trendova u startap okruženju i učenicima pružio dodatne informacije kako u budućnosti da se izbore sa svim izazovima i svoje proizvode učine konkurentnim u dinamičnom tržišnom okruženju.

F.T.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu