Društvo

(FOTO) Pogrešan izbor može izazvati VELIKE PROBLEME: Pored estetskog izgleda, obuća predstavlja KLJUČNI FAKTOR za zdravlje

U današnjem svijetu, obuća nije samo modni dodatak već ključni faktor za zdravlje i udobnost.

(FOTO) Pogrešan izbor može izazvati VELIKE PROBLEME: Pored estetskog izgleda, obuća predstavlja KLJUČNI FAKTOR za zdravlje
FOTO: FREEPIK

Postoje različite vrste obuće, ali patike zauzimaju posebno mjesto, kako zbog njihove popularnosti, tako i zbog funkcionalnosti koju pružaju.

FOTO: FREEPIK
FOTO: FREEPIK

Odabir pravih patika je od ključne važnosti, a evo koje patike su najbolje za svakodnevne aktivnosti.

Za svakodnevne aktivnosti se preporučuje lagana i prozdračna patika, najsličnija patikama za trčanje sa udobnim i mekanim srednjim đonom – rekao je za Srpskainfo, Bojan Jakovljević, ekspert za sportsku opremu.

Da pogrešan izbor obuće može dovesti i do velikih problema sa zdravljem, potvrdio je Bojan, a potom je dodao da se mogu stvoriti različite povrede, a najčešće su petni trn, povrede ahilove tetive, bol u koljenu, zglobu noge i povrede kičme.

– Svakodnevnim nošenjem adekvatne obuće na poslu i prilikom različitih drugih fizičkih aktivnosti sprečavaju se prvenstveno povrede, a zatim dolazi i do značajno manjeg gubitka energije – naglasio je Jakovljević.

Obuća je bitan faktor za funkcionisanje u toku dana, a pogotovo kada vučemo povrede iz prošlosti.

– Kod zdravlja kičme i zglobova, obuća predstavlja veliku važnost. Za kičmu se preporučuju udobne patike sa manjim padom peta prsti, kao i patike koje nisu previše savitljive  – izjavio je, a potom dodao da je najvažnije za kičmu da obuća ili patika bude dosta stabilna.

FOTO: FREEPIK
FOTO: FREEPIK

Kada je riječ o zglobovima, više su poželjne dublje patike koje prekrivaju zglob.

– Ako se bavite sportovima, kao što je planinarenje, za zglobove su bitni stabilizatori – reče Bojan.

On smatra da je prilikom odabira obuće najvažnije da kupci znaju za koju namjenu im treba obuća i da shodno tome izaberu obuću.

– Na primjer ako bi u patikama za trčanje igrali tenis na šljaci, velike su šanse da bi se povrijedili ili obrnuto, ako bi u patikama za tenis otišli na trčanje po asfaltu 10 kilometara – naglašava sagovornik.

Ono šta se pita većina građana kada je pravo vrijeme za kupovinu novih patika i koji je otprilike prosječni vijek obuće koja nam je često na nogama.

Prosječan životni vijek patika je nekih 600-700 kilmetara, poslije toga patike gube svoje karakteristike zbog kojih smo ih kupili – naglašava Bojan.

Pored udobnosti i pravilnog odabira, nošenje patika duži vremenski period može takođe izazvati nastanak povreda.

Pročitajte još

– Isto tako je poželjno da imamo više pari patika, jer pjene od kojih su patike izrađene mogu da odmore – objašnjava on i dodaje da su najčešći materijali pri izradi obuće za gornjište Meš sintetičkog porijekla, a to je koža, platno, PU-poliuretan.

Srednji đon se izrađuje najčešće različitih pjena (EVA, PU, TPU, PEBA) i kako dodaje Bojan, sam đon je uglavnom izrađen od karbonske gume.

Bojan je još jednom ponovio da prilikom kupovine patika, najvažnije da se kupuju prema namjeni, a onda tek prema izgledu.

Patike su vjerovatno najprisutniji dizajnerski predmet na svijetu, bilo da ih nosimo za svakodnevne aktivnosti, zbog izgleda ili najmjenski za neki sport – poručuje Bojan.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu