Politika

(FOTO) “Zahvalnost BiH na podršci” Magazinović u Kijevu sa predsjednikom Parlamenta i obavještajcima Ukrajine

Predsjedavajući Delegacije Parlamentarne skupštine BiH u Parlamentarnoj skupštini Savjeta Evrope, Saša Magazinović, susreo se u Kijevu s predsjednikom Parlamenta Ukrajine Ruslanom Stefančukom.

Saša Magazinović
FOTO: FENA/AMER KAJMOVIĆ

Magazinović je potvrdio solidarnost s ukrajinskim narodom, naglasivši da agresija na Ukrajinu nije samo rat protiv ove zemlje nego da predstavlja atak na cijelu Evropu.

Stefančuk je izrazio posebnu zahvalnost Bosni i Hercegovini na dosadašnjoj podršci, te istakao da se nada da će obje države u narednom periodu imati krupne iskorake na evropskom putu.

Magazinović je prisustvovao i brifingu Vojne obavještajne službe Ukrajine, kojeg su za predstavnike parlamenata zemalja Evropske unije (EU) i šefove delegacija država članica Savjeta Evrope organizovali šef Vojne obavještajne službe Ukrajine general Kiril Budanov i njegov zamjeni. Ovo je prvi put od početka ruske invazije da je neka delegacija primljena u sjedištu ove institucije i informirana o stanju na ratištu i projekcijama vezanim za naredni period.

Magazinovića je u posjetu, zajedno sa drugim prisutnim šefovima delegacija, primila i stalna predstavnica predsjednika Ukrajine na Krimu Tamila Taševa. Razgovoru je prisustvovala i čelnica Krimske Platforme Maria Tomak. Sagovornice su informisale Magazinovića o “pripremama zakona za period nakon okončanja okupacije Krima”.

Pročitajte još

Inače, Magazinović boravi u posjeti Ukrajini povodom obilježavanja druge godišnjice pune invazije Ruske Federacije na Ukrajinu. Pored brojnih susreta s predstavnicima izvršne i zakonodavne vlasti, u nastavku posjete prisustvovaće i posebnoj sjednici Parlamenta Ukrajine koja se dešava tim povodom, saopšteno je iz Sektora za odnose s javnošću PSBiH.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu
Prihvati notifikacije