Kultura

FOTOGRAFIJE JELENE MEDIĆ Izložba "Umjetnice Banjaluke" u Galeriji Plus

U Galeriji PLUS u petak 27. novembra 2020. godine u 18 časova biće održana promocija  kalendara i otvorena izložba “Umjetnice Banjaluke”, fotografkinje Jelene Medić.

FOTOGRAFIJE JELENE MEDIĆ Izložba "Umjetnice Banjaluke" u Galeriji Plus
FOTO: JELENA MEDIĆ

Otvaranje izložbe zbog epidemioloških razloga biće upriličeno samo za učesnike projekta i medije, a publika će je moći pogledati do 15. januara 2020. godine svakim radnim danom  od devet do 20 časova, kao i subotom od devet do 16 časova.

Kalendar sadrži 13 umjetničkih, crno-bijelih fotografija, na kojima je 12 umjetnica iz Banjaluke. Publika će imati priliku da pogleda i originalne fotografije na izložbi u sklopu promocije kalendara “Umjetnice Banjaluke”.

Fotografkinja Jelena Medić je na ovaj način ukazala na važnost žena u umjetnosti i njihovom pozicioniranju unutar jednog društva. Autorka je projekta “Budni”, a u pitanju su fotografije koje su realizovane na 116 bilborda i “city light-ova” širom Republike Srpke i BiH.

Projekat je realizovan u saradnji sa asocijacijom za vizuelnu kulturu Vizart, koja se, između ostalog, bavi promocijom umjetnika iz Republike Srpske. Oni su tokom rada na ovom projektu osmislili i kampanju za širenje svijesti o važnosti rada žena u umjetnosti. Ovu vrstu kampanje su realizovali u vidu  kalendara pod nazivom “Umjetnice Banjaluke” koji će u saradnji sa MSU RS biti predstavljen u Galeriji PLUS u vidu izložbe prodajnog karaktera.

O autorki

Jelena Medić je rođena 1980. godine u Novom Sadu. Od 2000. živi i radi u Banjaluci gdje je, na Akademiji umjetnosti, završila glumu i dramaturgiju. Nakon 10 godina rada u pozorištu, 2015. započela uspješnu fotografsku karijeru.