Društvo

Galijašević: Najviše vehabijskih naselja u FBiH nalazi se na području Zenice i Sarajeva

Najviše vehabijskih naselja u FBiH nalazi se na području Zenice i Sarajeva, a ima ih i u Žepču, Zavidovićima, Banovićima, Bihaću, Cazinu, Donjem Vakufu, Goraždu, Gračanici, Hadžićima, Kaknju, Kalesiji, Maglaju, Srebreniku, Tešnju, Travniku, Tuzli, Velikoj Kladuši i Živinicama, rekao je ekspert za borbu protiv terorizma Dževad Galijašević.

Galijašević: Najviše vehabijskih naselja u FBiH nalazi se na području Zenice i Sarajeva
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA

Galijašević je istakao da se vehabijska naselja u BiH nalaze u Zenici, i to u predgrađu Podbrežja, zatim u mjestu Šerići između Zenice i Teslića /20 kilometara od Zenice/, zatim u Tetovu, Željeznom Polju /u trouglu Zenica-Žepče-Teslić tri paradžemata/, te u selima Nemila, Topčić polje, Orahovica Gornja Mahala, Starina i Arnauti.

U Sarajevu se nalaze u naseljima Sokolje, Osijek, Boljakov potok, Zaklopača, zatim u naselju u blizini Aerodroma “Butmir” /oko Ulice Hajrudina Šabanije/, u selima Briješće Brdo i Briješće Brdo dva, u Dobroševićima u prigradskom naselju Rajlovac, Bare kod Stupa na Ilidži, u Kasindolskoj i Zaulicama na Ilidži.

Prema Galijaševićevim podacima, vehabijsko naselje u Žepču nalazi se u mjestu Jezera, između Žepča i Teslića, na međuentitetskoj granici.

U Zavidovićima se vehabijska naselja nalaze u selima Mećevići, Rujnica, Kamenica, Gostović i Stog. U Banovićima se nalazi u selu Strabašnica, u Bihaću u selu Grmuša i Zlopoljac, a u Cazinu u selima Stijena, Mala Lisa, Šturlićka Platnica, Debeljaci-Debeljak /zaselak kamp za obuku/ i Gornja Koprivna.

U Donjem Vakufu se vehabijsko naselje nalazi u zaseoku Kamenjača, dok se u selu Brezičani nalazi kamp za obuku. U Goraždu se vehabijsko naselje nalazi u Bivolicama, zasoku sela Vitkovići, a u Gračanici u Donjoj Lohinji. U Hadžićima se vehabijsko naselje nalazi u selu Vrančići, u Kaknju u selu Hodžići, u Kalesiji u selu Dubnica, a u Maglaju u selima Gornja Bočinja i Ošve.

Na području Srebrenika i Brčkog nalazi se vehabijsko naselje u Gornjoj Maoči.

U Tešnju se nalaze u selima Bobare i Mekiš, u Travniku u predgrađu Kalibunar, u selu Mehurići i zaseoku kod Mehurića Orašcu.

U Tuzli se nalaze u Ši Selu i Lipovicama. U Velikoj Kladuši u selu Bosanska Bojna, a u Živinicama u selu Gračanica. – Na osnovu informacija prikupljenih u toku sprovođenja instrukcije Rijaseta Islamske zajednice BiH, obavljen je razgovor sa 38 grupa paradžemata – Zeničko muftijstvo 13, Sarajevsko 12, Tuzlansko sedam, Bihaćko tri, Mostarsko dva, Travničko jedan. Na području Banjalučkog i Goraždanskog muftijstva nije registrovana nijedna grupa – istakao je Galijašević.

On je naveo da broj objekata koje koriste ove grupe, a koji nisu registrovani u Islamskoj zajednici BiH iznosi 26.

– Od ukupnog broja grupa sa kojim su obavljeni razgovori, predstavnici 14 su potpisali protokol i prihvatili uključenje u Zajednicu. To su: Debeljak, Salem Bajramović, Čaršija – Kakanj, Osijek, Dragulj – Vreoca, Rakovica, Briješće Brdo, Bistrik, Bakarevac, Ruinica, Borovnica, Bajvati, Mečevići, Bočinja – naglasio je Galijašević.

On je rekao da predstavnici 22 grupe nisu potpisali protokol, i to Stijena, Brezičani, Hodžići-Kakanj, Pobjeda-feth, Briješće Brdo dva, Kasindolska, Gornja Mahala, Kuljani, Bara, Ošve, Kaloševići, Strnokos-Zenica, Liješnica, Kotorsko Donje, Gornja Maoča, Gornji Rahić/Dizdaruša, Čehaje jedan, Selo Gračanica, Stara Željeznička stanica Bihać, Kula-Tuzla, Dubnica, te Delići-Hukići.

– Postoje tekije u kojima se obavljaju aktivnosti, a da one nisu u sistemu Tarikatskog centra, kao i džemati koji su se odvojili od Zajednice i tako djeluju nelegalno. To su Stranjani i Klokot – naveo je Galijašević.

Vehabijske zajednice u Srpskoj

Galijašević je istakao da vehabijske zajednice u Srpskoj nisu ozbiljno tretirane kao paradžemati, osim u naselju Kotorsko kod Doboja.

– Riječ je o mjestima i lokacijama u rubnim opštinama Republike Srpske gdje je do sada zabilježena najveća koncentracija pripadnika vehabijskog pokreta – Krivdića brdo u opštini Kozarska Dubica, Urije i Vidorija, te Blagaj u opštini Novi Grad, zatim Kozarac, Hambarine, Rakovčani, Čarakovo, Puharska i Petrovo u opštini Prijedor, kao i Dubrave i Orahova u opštini Gradiške – rekao je Galijašević.

Vehabije su locirane i u naseljima Lišnja i Donja Mravica u opštini Prnjavor, u teslićkom selu Kamenica, zatim u Novoseliji i Vrbanji kod Banjaluke, u Šipragama kod Kotor Varoša, u Kotorskom nedaleko od Doboja, u bijeljinskom naselju Janja, te u Lokvanjskoj Rijeci, Šepku, Zvorničkoj Kamenici u opštini Zvornik.

One se nalaze i u Konjević Polju, Glogovoj i Cerskoj u opštini Bratunac, u srebreničkom naselju Sućeska i u blizini sela Drum u opštini Vlasenica.

– Većina ovih zajednica se nalazi u blizini magistralnih puteva, pa će vjerovatno u slučaju da se dogode određeni incidenti ti magistralni putevi biti eksploatisani. U posljednje vrijeme asfaltiraju i presijecaju nove puteve velike širine na području opština Goražde, Foča, Kalinovik, na pravcu tzv. “zelene transverzale” koja ih povezuje sa Sandžakom i Kosovom – istakao je Galijašević.