Možete da nas pratite
i putem aplikacije za
Besplatno na

“ONI SU OKUSILI KRV” Upozorenje iz Rusije: BiH plodno tlo za NOVI KALIFAT

Politika
Autor:

Foto: Profimedia

Povratak terorista sa sirijskog ratišta može nam izazvati probleme i haos, jer su oni „okusili krv“, a svakako žele uspostaviti svoje zakone na teritoriji BiH.

Tvrde ovo stručnjaci za bezbjednost koji su za Srpskainfo analizirali nova upozorenja da je BiH „tempirana bomba“, zbog povratka terorista iz poražene Islamske države.

Ovaj put upozorenje je stiglo iz Rusije, gdje je službeni list ruske vojske „Crvena zvijezda“ objavio razgovor s Elenom Ponomarevom, profesorkom na Institutu međunarodnih odnosa Ministarstva inostranih poslova Rusije.

Ona je otišla i korak dalje od predsjednika Francuske Emanuela Makrona, rekavši da postoje pokušaji stvaranja novog takozvanog kalifata na Balkanu.

– Ekstremistički centri ne prestaju sa regrutovanjem mladih u BiH, a to im je olakšano zbog teške ekonomske situacije u toj zemlji – istakla je Ponomareva.

Spavači

Stručnjak i profesor na fakultetu za bezbjednost Uroš Pena rekao je za Srpskainfo da je u BiH komplikovana situacija i da se moraju pratiti lica koja su otišla na strana ratišta i koja se vraćaju.

– Situacija je gore nego što je bila, jer su oni koje se vraćaju „okusili krv“. Osim toga, unutar BiH postoji izražen nacionalizam kad je u pitanju ova vrsta ljudi, takozvani  spavači. Kada se njima dodaju i lica koja u BiH stižu sa migrantskom krizom, to sve može izazvati veoma opasno stanje u BiH – pojašnjava Pena.

Kada je u pitanju stvaranje kalifata u BiH, smatra da to za sada nije realno, jer za to treba organizacija i pogodno tlo.

Foto: Siniša Pašalić/RAS Srbija

Stručnjak za bezbjednost Dževad Galijašević je rekao da je Ponomareva dobro skicirala političku i bezbjednosnu situaciju u BiH i da ona govori o njihovim planovima i željama.

– Takva upozorenja su prvo došla od premijera Austrije Sebastijana Kurca, čija je vlada preduzela mjere na planu zatvaranja radikalnih džamija. To su prve mjere u demokratskoj Evropi koje su preduzete – istakao je Galiješević.

SDA

On takođe ističe da nije realno i ostvarivo osnivanje kalifata, ali da postoje ideje za to.

– Nije riječ samo o ideji, nego i o postojanju instrumenata za realizaciju te ideje. Tu je prije svega stranka SDA, koja je ključni element koji povezuje Islamsku republiku Iran, poluislamsku Tursku i saudijski kalifat. SDA povezuje Bošnjake sa svim terorističkim grupama i organizacijama – upozorio je Galijašević.

Dodaje da oni u “svojim bolesnim glavama žele osnivati kalifate, bez Srba i Hrvata”, i da je to veoma opasno i može izazvati haos.

Ističe da je problem i to što kroz migrantsku krizu u BiH dolazi veliki broj ratnika, koji su poraženi u Islamskoj državi.

Elena Ponomareva je u razgovoru za „Crvenu zvijezdu“ pričala o povratku boraca sa sirijskog ratišta i o migrantskoj krizi kao argumentima koji idu u prilog opisu BiH kao “tempirane bombe”.

Regrutovanje

Ponomareva je kazala da ima “poprilično pesimistične scenarije o budućnosti regiona”.

– Pokušaj stvaranja novog takozvanog kalifata na Balkanu je moguć – tvrdi Ponomareva, te svoju tvrdnju potkrepljuje snažnim migracijskim tokom sa Bliskog istoka i Sjeverne Afrike.

Struktura kalifata bi se, dodaje, mogla oblikovati za 10 do 15 godina, ali napominje da je većina muslimana na Balkanu odbacila radikalne ideje.

– Međutim, ekstremistički centri ne prestaju sa regrutovanjem, što je olakšano teškom socijalno-ekonomskom situacijom, nezaposlenošću i gubitkom vjere mladih u budućnost – ocijenila je Ponomareva.

Lažne cifre o broju ratnika

Dževad Galijašević ističe da su rukovodioci bezbjednosnih agencija u BiH lagali i o broju ljudi koji su odlazili na islamska ratišta.

– Oni su tvrdili da je u Siriju otišlo 240 osoba, od čega 100 žena i djece. Sad kažu da ih treba 260 da dođu iz zarobljeništva, a znamo da ih je blizu 100 poginulo. Zatim znamo i da se oko stotinu terorista vratilo u zemlju, a više od 100 ih je u okupiranom dijelu. To znači da ih je bilo preko 550, kada su oni govorili da ih je otišlo 240 – pojasnio je Galijašević.

Foto: Sergei Ilnitsky/EPA

On je dodao da ne treba zaboraviti ni instruktore iz Gvantanama koji su dovedeni u BiH.

Možete da nas pratite i putem aplikacije za Android ili iPhone/iPad.
Možete da nas pratite i na Facebook stranici

IZDVAJAMO