Biznis

GASOVOD SPAO NA DVIJE CIJEVI Upozorenje stručnjaka: Remont Sjevernog toka 1 mogao bi biti izgovor Rusije za kontraudar

Stručnjak za energetiku Miloš Zdravković naveo je da je od pet gasovoda koji prirodni gas od Rusije dovode do Evrope trenutno samo Turski tok u funkciji.

GASOVOD SPAO NA DVIJE CIJEVI Upozorenje stručnjaka: Remont Sjevernog toka 1 mogao bi biti izgovor Rusije za kontraudar
FOTO: FOCKE STRANGMANN/EPA

On je precizirao da je Sjeverni tok 1, kapaciteta 55 milijardi kubnih metara gasa godišnje od 11. jula u remontu, najveći gasovod Bratstvo, kapaciteta 140 milijardi kubika godišnje, koji ide preko Ukrajine je zatvoren od maja mjeseca, gasovod Jamal-Evropa preko Bjelorusije i Ukrajine se koristi za transport gasa iz skladišta u Njemačkoj ka Poljskoj, a novi gasovod Sjeverni tok 2 kapaciteta 55 milijardi kubnih metara ne radi, jer mu Njemačka nije dala neophodne dozvole.

Zdravković ističe da trenutno iz Rusije ka Evropi gas stiže samo Turskim tokom, koji ima dvije cevi, obje kapaciteta 15,75 milijardi kubika godišnje, od kojih jedna služi samo za snabdijevanje Turske, a druga vodi preko Bugarske ka Srbiji i Mađarskoj.

Pročitajte još

– Kada sve ovo saberemo i oduzmememo, ispada kako više nema ruskog gasa koji ide ka Evropi – ocijenjuje Zdravković.

On je podsjetio da je Sjeverni tok 1 od 11. jula zatvoren zbog redovnog godišnjeg remonta i da su Rusi najavili kako će taj remont trajati 10 dana, ali je ocijenio da bi moglo da se dogodi da to traje duže zbog trenutne napete situacije u Evropi i činjenice da se energenti koriste kao oružje.

Zdravković podsjeća da je prethodno sredinom juna Gasprom smanjio kapacitet Sjevernog toka 1 za 60 procenata, pravdajući to remontom trubine koja gas transportuje od Rusije do Njemačke, Belgije, Francuske i Velike Britanije.

FOTO: CLEMENS BILAN/EPA
FOTO: CLEMENS BILAN/EPA

Turbina je remontovana u Simensovoj fabrici u Kanadi, koja je zatim zadržala ovaj dio opreme pod izgovorom da ne želi da krši zapadne sankcije Rusiji, ali je na molbu njemačkog kancelara Olafa Šolca ipak pristakla da je vrati.

Zdravković kaže da je njemački ministar ekonomije Robert Habek u intervjuu “Blumbergu” izrazio sumnje u ruske navode, ocijenivši da je riječ samo o izgovoru i da je uvjeren da Gasprom ima rezervne turbine.

– Njemačka vlada se plaši da će Moskva iskoristiti turbine kao izgovor da na neodređeno vrijeme uskrati Njemačkoj i Evropi gas koji prolazi kroz Sjeverni tok 1. Turbina za Sjeverni tok 1 je rizik za preokret. Prijeti da preokrene sve sankcije, da razbije ionako krhko evropsko jedinstvo – piše Zdravković.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu
Prihvati notifikacije